След изкуствено създадената македонска „нация" с език и история, при това „древна", сега на дневен ред е опитът за формиране на нова националност в Гърция - помашка. В Сърбия също не липсва желание за създаване на националност от шопи.

За това алармират от ВМРО-НИЕ в изявление до медиите.

Според тях в северна Гърция (Западна Тракия) живее население, което говори български диалект, а трябва да бъде разграничено от каквито и да било български корени. Този проблем стои пред Гърция от години и тя явно е намерила начин да го разреши. "За да не се стигне до искания от страна на българската държава за признаването на това малцинство за българско, се изфабрикуват нови етнически принадлежности", смятат от ВМРО-НИЕ.

По думите им успешната македонизация подсказва „правилния" подход и към другите български общности зад граница - етно-социално инженерство. Освен гръцко - помашки речник и помашка граматика, в Гърция вече има и телевизия с излъчвания на т.нар. „помашки език".

„Език", който българите в Родопите разбират, не защото са с гръцки корени, а защото това е българско население, изповядващо исляма, останало в южната ни съседка след двете световни войни. След опитите със „славяногласните елини" гръцката държава роди „помацки" вариант на асимилация."

От организацията са притеснени от факта, че случващото се не безпокои властите у нас, тъй като не се изказали официалната си позиция по повод експериментите на съседите ни.

Те изразиха притеснение и че освен македонското искане за признаване на македонско малцинство на наша територия, скоро може да постъпи и искане от Гърция за „помашко" малцинство в България, чийто права и свободи да бъдат „признати" и „защитени".

ВМРО-НИЕ припомнят, че по техен сигнал бе освободено ръководството на Националната статистика заради появата на графа „македонец" и „българо-мохамеданин" като отделен етнос в анкетните карти за преброяването.

От организацията искат от Министерството на външните работи в най - кратък срок да реагира адекватно на този нов опит за посегателство към единството на българската нация. В противен случай ще поискат оставката на външния министър Младенов.