ВМРО ще продължи борбата си срещу „Свидетелите на Йехова", докато тази секта не бъде забранена. Това заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки по време на пресконференция в БТА, на която ръководството на партията представи своята позиция за случая в Бургас миналата седмица.

Припомняме, петима души бяха ранени, а 10 задържани във Второ районно управление - Бургас, след сблъсък между "Свидетели на Йехова" и членове на ВМРО-Бургас. Според някои от данните в сблъсъка е имало и симпатизанти на футболен клуб „Нефтохимик".

Другият зам.-председател на ВМРО - Костадин Костадинов, бе категоричен, че това не изолиран инцидент и не е нещо, което се е случило от само себе си.

Йеховисти: И ние сме с балканска кръв и почитаме Ботев и Левски
         Още...

Ангел Джамбазки подчерта, че тяхната борба срещу сектата не е от вчера и тази борба ще продължи, докато не принудят държавните власти да забранят дейността на тези хора, които най-пълно и най-системно разграждат снагата на българското общество.

По думите му „войводите" са подавали десетки сигнали до прокуратурата срещу „Свидетелите на Йехова", но на този етап няма никакъв резултат.

Според Джамбазки това са хора, които са вредни и опасни за обществото, тъй като не признават светия кръст и държавата, забраняват носенето и почитането на държавните символи, както и празнуването на празници и рождени дни. Не позволяват кръвопреливане и присаждане на органи.

От ВМРО посочиха и две лъжи, които от „Свидетелите на Йехова" са „бълвали" през последните дни. Първата е, че тяхното вероизповедание било регистрирано в ЕС. След справка с Емил Велинов- директор на Дирекцията по вероизповедания в Министерския съвет, става ясно, че „Свидетели на Йехова" не е регистрирано като вероизповедание в Обединеното Кралство, Германия, Малта, Люксембург, Кипър и Латвия. Данните сочат, че те са регистрирани под формата на фондации, неправителствени организации или други форми с цел да се избегне съответното законодателство.

От партията опровергаха и другата лъжа според, която „Свидетели на Йехова" са осъдили ВМРО.

Костадин Костадинов поясни, че са изпратили писмо до Емил Велинов, с което искат проверка и пререгистрация на всички религиозни институции в България - да се види как функционират, откъде получават финансовите потоци, да се проверят огромните скъпи лимузини, с които идват пасторите.

Освен това от ВМРО ще направят предложение за промяна в закона за вероизповеданията, като целта е да има по-сериозен контрол върху дейността им.

Председателят на ВМРО в Бургас - Георги Дракалиев, категорично отрече при въпросния инцидент да има задържани представители на движението. „Аз съм силно учуден как в медиите се тиражира, че има 10-има наши хора задържани, че аз самият. Или е развален телефон или не знам какво е," посочи още той.

По думите му в Бургас са започнали борбата срещу сектите още от 1990 година години, но само с легални средства - лекции, административни мерки, разпространяване на литература.

Той представи накратко и развитието на сектата в Бургас. През 2002 година теренът, на който е разположено сборището им е закупен от трима йеховисти, които за предната година са генерирали нулеви доходи. След намесата на Дракалиев, който е общински съветник, строежът на сградата е „замразен", тъй като не е отговарял на изискванията за религиозна сграда. След като успели да се споразумеят с Комисията за вероизповеданията, сградата стана факт.

По-късно общинският съвет в областния град е забранил проповядване на вероизповеданията на по-малко от 150 метра от учебни заведения, както и провеждане на религиозна дейност в сгради, които нямат такова предназначение. След 2007 година обаче неизвестно как тези наредби отпаднаха, добави Дракалиев.

Дракалиев разказа, че повод за митинга им миналата седмица са били раздадени огромен брой брошури по жилищните кооперации, които се намират в съседство с офиса на сектата и с тях се канят всички заедно на 17 април да празнуват смъртта на Христос. „Затова организирахме митинга. Ние там не сме с качулки, ние сме със знамена и нашите лица ясно се виждат на кадри", добави още той.

От ВМРО изразиха надежда, че прокуратурата ще направи безпристрастно разследване, без да се поддава на политически или друг натиск и ще покаже кой е виновен.

Според тях обаче по-важно е да се отбележи кои всъщност са пострадалите - тези, които се виждат на клипчето или хората, чиито съдби са разбити с тези проповеди.

Войводите посочиха, че са предложили на пострадали от тази секта хора да дойдат и да разкажат за какво става дума всъщност, но те са отказали, защото се страхуват.

Що за държава сме ние, след като има хора, които се страхуват от други български граждани, заяви Ангел Джамбазки и допълни:Държавата нехае. Една ненормална ситуация породи една ненормална акция."

Тази тяхна дейност остава несанкционирана, подчерта той и припомни, че в Добрич, въпреки протестите на гражданите, тяхната сграда, офис, сборище е изградена в непосредствена близост до детска градина.

Костадин Костадинов добави, че всяка година около Великден „Свидетели на Йехова" си позволяват да спекулират с най-християнските чувства на българите. Държавата обаче стои и гледа.

Когато държавата не си върши работата, нормално е да се натрупа напрежение, което в един момент да ескалира и да се стигне до сблъсъци, заяви още Костадинов.

В тази връзка Ангел Джамбазки добави, че той лично е подавал множество сигнали до районния прокурор в София, но той отказвал да „се занимае със случая поради липса на информация за доказана вина."

Като не им се занимава, напрежението се натрупва и хората започват да се занимават сами, заяви той.

От ВМРО ще продължат борбата си срещу „Свидетели на Йехова" и във връзка с това са организирали митинг на 1 май пред софийското „светилище" на сектата на жилищен комплекс „Люлин"