ВМРО изпрати официално искане до американския посланик Джеймс Уорлик да изгради паметна плоча, посветена на български летци, бранили София, както и мирните жители, загинали при бомбардировките над столицата във Втората световна война.

Искането е свързано със скорошното скандално издигане на паметник на американските летци, разрушили София и десетки български градове по време на Втората световна война.

ВМРО настоява плочата на българските летци и мирно население да бъде поставена редом с американския паметник и да бъде еднаква по размери и вид с него. Само така историческата справедливост ще бъде възстановена и пред американското посолство ще има военен мемориал, каквато е нормалната практика, а не паметник на срама - както е в момента.

На 31 октомври ВМРО и кварталният съвет „Дружба" ще възстановят паметния знак на кап. Димитър Списаревски край едноименния булевард в столичния квартал „Дружба". Акцията започва в 11.00 часа.

Паметното място е в градинка пред блок 98 на бул. „Кап. Димитър Списаревски". Организаторите ще почистят занемарената зелена площ, която в момента е превърната в междублоково сметище.

 „В дни, когато се откриват паметници на онези, които бомбардираха София, нека почетем паметта на нейните защитници", посочват от ВМРО.

Те припомнят, че кап. Димитър Списаревски е български летец изтребител, геройски загинал във въздушен бой с англо-американска бомбардировъчна армада в небето над София.

Списаревски се превръща в символ на героизма на българските летци, бранили мирното население в битка с многократно превъзхождащ ги в числено отношение и въоръжение противник.