Ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, може да им бъде наложен специфичен данък за опериране на родния пазар. Това пишат в позицията си от ВМРО.

По думите им с приходите от налога могат да се подпомагат българските производители. Такъв пример имало вече в Унгария.

От ВМРО подчертават, че печалбите, които тези хипермаркети генерират в България, се изнасят в трети държави, те не остават в родината ни.

Позиция на ВМРО идва вследствие на писмо на Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което фирмите реагират на проекта на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България в търговските вериги, изготвен от МЗХГ.

Проектът предвижда повишаване на процента предлагани в магазините български продукти на регионален принцип и отделянето на специални места в обектите за родни стоки. Целта е да се подпомогнат нашите производители и така да се намали ударът от предстоящата световна икономическа криза.

 БТПП не харесва мерките за родни щандове по магазините

БТПП не харесва мерките за родни щандове по магазините

Танева остана категорична, че позицията на търговците е спекулация

В тази връзка от ВМРО напомнят, че от години имат ясна позиция, че подпомагането на хранителния бранш и леката промишленост трябва да е не антикризисна мярка, а целенасочена държавна политика.

Те категорично отхвърлят твърдението на СМТ, че подобна стъпка може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

В условията на световна пандемия, затворени граници и борба за оцеляване на държавите членки на ЕС не сме съгласни и с това, че предложените промени противоречат на законодателството на ЕС в редица области, като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ, пишат още в позицията си от ВМРО.

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Те изброяват някои от проблемите

Те подчертват, че не приемат и заплахата от задвижването на наказателна процедура срещу България, тъй като според тях извънредността на ситуацията в ЕС е достатъчен аргумент за засилване на регионалния протекционизъм.

От ВМРО заявяват, че Унгария вече е направила стъпка в тази посока и е въвела специфичен данък над чуждестранните вериги, който да се използва за нарочна субсидия на унгарските производители. А в редица други държави отдавна съществували подобни механизми.

По тази причина от ВМРО напълно подкрепят действията на земеделското министерство, като освен за хранителните стоки предлагат обхватът на политиката за подпомагане на нашите производители да бъде разширен и към промишлеността във всички аспекти на производствата.

МЗХ: Няма основания за скок на цените, ако се предлагат повече родни продукти

МЗХ: Няма основания за скок на цените, ако се предлагат повече родни продукти

От съответната област или до 200 км от областния град...

България има своите браншове, в които може да е конкурентоспособна не само на eвропейско, но и на световно ниво, изтъкват те.

Вече е започнала и инициатива #ИзбериБългарското , с което се призовават българските граждани да купуват само български стоки.