Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов оповести предложение на ВМРО за въвеждането на мерки относно цената на хляба и основните хранителни продукти.

На страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" Каракачанов написа, че не е приемливо производителите на хляб да го продават с печалба от 5 стотинки, а при търговците печалбата да бъде 30 стотинки за брой.

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Веригите могат да си позволят да нямат печалба от хляба, но малките магазинчета - не

В тази връзка от ВМРО на първо време предлагат създаването на социална кошница с основни хранителни продукти. Според воеводите социалната кошница трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио, всичките от български производители.

Идеята била тези стоки да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец. Тази мярка щяла да гарантира балансирани крайни цени.

Мартин Димитров: По-евтиният хляб във веригите е дъмпинг за малките магазинчета

Мартин Димитров: По-евтиният хляб във веригите е дъмпинг за малките магазинчета

България не е започнала преговори за по-ниски цени на природния газ

По-нататък, ВМРО предлагат да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на тези хранителни продукти, която ще цели постигането на устойчиво развитие на производителите и спиране на безразборното повишаване на цените от търговците. Крайният ефект би бил понижаване на цените в тази социална кошница, което да доведе до по-голяма социална сигурност на българските граждани.

За тази цел Каракачанов пише още, че ще инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори за постигането на консенсус по този въпрос.

News.bg публикува целия пост на лидера на ВМРО без редакторска намеса.

Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО - Българско национално движение. На работната среща те предложиха да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец - мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:

- Устойчиво развитие на производителите;

- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;

- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според нас, ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП). До 01.06.2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира. Ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем.

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата. Ние, Патриотите от ВМРО, сме заявили своята категорична позиция, че повишаването на доходите и гарантирането на всички икономически и социални права на гражданите е приоритет в политическата ни програма.

Благодарение на ВМРО и нашите коалиционни партньори тези стъпки са заложени и в управленската програма и постепенно се изпълняват. Към момента обаче предприетите действия не са достатъчни, за да осигурят нужното спокойствие на хората и по тази причина ние считаме, че формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото.

Възлагам организацията и провеждането на предстоящите разговори на заместник-председателя на ВМРО - БНД Искрен Веселинов, който е депутат в 44-ото НС, и на нашия народен представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по земеделието и храните Александър Сабанов.