Ако големите търговски вериги приемат идеята да не реализират печалба при продажбата на хляб, това може да се отрази на малките магазинчета. Това стана ясно от думите на Мартин Димитров - бивш зам.-председател на комисията по бюджет и финанси в 40-то Народно събрание пред БНР.

Според Димитров идеята, лансирана от земеделския министър Румен Порожанов - големите търговски вериги да продават хляба без печалба, е: "меко казано смущаваща и популистка". Целта на предложението е да се омекоти ефекта от поскъпването на хляба.

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е факт

Веригите могат да си позволят да нямат печалба от хляба, но малките магазинчета - не

По думите на бившия депутат извън комунизма нито една друга икономическа теория не казва, че може да има търговци, които да не реализират печалба. Димитров вижда рискове за малките търговци от прилагането на подобна мярка. 

"Ако тази мярка бъде въведена (защото е възможно да се случи), самите вериги могат да видят в тази идея възможност. Могат да решат, че сега това е тяхната възможност да ударят конкуренцията, а именно малките магазинчета, които произвеждат", каза Димитров. Според него след като фалират малките магазинчета, ще има много по-малко конкуренция и резултатът ще бъде още по-голямо поскъпване на хлебните изделия.

Димитров припомни, че България е поканена от Европейската комисия да предоговори цените на природния газ с Русия. По-ниски цени на природния газ означават по-ниски разходи за производство, съответно по-ниски цени на редица стоки, включително на хляба.

Порожанов води при Борисов големите търговци да говорят за цената на хляба

Порожанов води при Борисов големите търговци да говорят за цената на хляба

Писмено споразумение би се сметнало за картелно съглашение, потвърди Порожанов

"В момента това може да го направи България. Виждаме обаче, че тя не се е забързала да го направи. Въпреки, че има процедура на Европейската комисия, въпреки че многократно бяхме канени, такова предоговаряне дори не е започнало", каза Димитров.

Икономистът посочи като друг фактор цените на бензина и дизела. В България транспортът формира всички цени, включително цената на хляба, допълни Димитров.

БСП кани Горанов на разговор за 5% ДДС върху хляба

БСП кани Горанов на разговор за 5% ДДС върху хляба

Нинова е оптимист за смисъла на стойностните разговори

Той даде пример с гражданите на трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, където цената на хляба и други подобни стоки е три пъти по-достъпна от нашата. В началото на прехода 89-а година балтийските страни бяха в по-тежко икономическо състояние от България. Те в момента имат три пъти по-високи доходи, допълни Димитров.

Хлябът поскъпна в няколко града

Хлябът поскъпна в няколко града

Мотивът е в по-скъпото брашно и енергоносители