ВМРО не смята, че Българската православна църква "се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна църква" с решението на Светия синод на Българската православна църква да приеме молбата на "схизматичната Македонска православна църква" да поеме ролята на църква-майка. От партията не приемат това становище на Св. Синод на Гърция.

Патриотите намират позицията на гръцкия синод за ултимативна, невярна и опасна за отношенията в православния свят.

Гръцката православна църква реагира на решението на БПЦ за Македония

Гръцката православна църква реагира на решението на БПЦ за Македония

Светият синод изразява безпокойството си

От ВМРО смятат, че твърденията, че Македонската църква исторически е под шапката на сръбската, насаждат църковни интриги, които могат да върнат църковните отношения столетия назад.

Патриотите припомнят, че Охридската архиепископия е доказано българска според исторически факти. Те виждат в опита на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия, опасността да се възроди гръцко-сръбското съглашателство против интересите на народа в Македония.

От ВМРО призовават историческата справедливост да бъде възстановена.

В официалната позиция на партията пише, че ВМРО "съзнавайки автономността на църквата и отделяйки изцяло църковния от политическия живот" обръщат внимание на историческите факти.

БПЦ решава за Македонската църква

БПЦ решава за Македонската църква

Охридската епископия иска да бъде призната за независима

Според патриотите само и единствено историческите факти трябва да бъдат взети под внимание при бъдещите разговори за статута на Македонската православна църква.

От ВМРО са на мнение, че становището на Св. Синод на Гръцката православна църква възражда отдавна забравени стереотипи и тревожи с исторически аналогии от времето на българо-гръцкия църковен спор.