Само за месец бяха събрани изискваните по закон минимални 200 хиляди подписа в подписката, организирана на ВМРО и телевизия „СКАТ" за референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз.

Тези 200 хиляди подписа означават, че Народното събрание ще трябва да насрочи дебат, на който да се реши дали да се свика референдум.

Ако ВМРО и „СКАТ" успеят да съберат 500 000 подписа, Народното събрание е длъжно да насрочи референдум.

Акцията, която обхваща цялата страна, започна на 18 април и ще продължи до 18 юли, като от законовия срок на инициативата остават още 2 месеца.

Подписите в София са над 40 хиляди, във Варна - над 20 хиляди, в Бургас - над 10 хиляди, в Търговище - над 5 хиляди, в Стара Загора - над 16 хиляди, в Благоевград, Плевен и Велико Търново - над 10 хиляди. 

Активно се включват и българи в чужбина, като вече са се подписали повече от 2 хиляди наши сънародници зад граница - от Македония, Сърбия, Бесарабия, Белгия, Германия, Холандия, САЩ, Испания, Гърция и др.

Начинанието подкрепиха и около 200 чужденци, сред които и турски граждани. Срещат се имена на германци, белгийци, англичани, ирландци, сърби, гърци, дори и американци.

Само в Атина подписите са повече от 300. Около хиляда от подписите са на лица с мюсюлмански имена. Сред най-активните в подписката са най-младите и най-възрастните българи.

В акцията до момента са се включили повече от 300 доброволци.

В централата на ВМРО се получават десетки формуляри с подписи, изтеглени от интернет страницата на организацията.

Припомняме, турският консул в Пловдив Джунейт Явузджан окачестви като популизъм подписката на ВМРО за референдум против членството на Турция в ЕС.

От организацията изразиха мнение, че подобни коментари са неуместни и нагли и настояха министър Николай Младенов да поиска обяснения от Явузджан за политическата му активност на територията на България.