Правителството продължава с безумните си експерименти по отношение на етническия и социалния модел у нас, коментират от ВМРО по повод обсъжданата Националната стратегия за интегриране на ромите в България.

От партията алармират, че в готвения документ отново се предвижда на циганите да бъдат подарени жилища. Според тях по този начин се продължава двойният стандарт спрямо българи и цигани у нас. Притеснително, според ВМРО, е, че „това става в дните, в които национално представително изследване показа, че 67% от хората у нас не одобряват действията на правителството по случая „Катуница", а цели 34% вече се боят за етническия мир - след смутните дни на септември, когато държавата се скри."

Войводите обвързват темата с пенсионната реформа у нас. „На година умират около 100 000 души, около 50 000 емигрират, а се раждат само около 75 000. След години на практика няма да има достатъчно хора в работоспособна възраст, които да издържат хората в пенсионна възраст. Само след десетилетие няма да има кой да изработи пенсиите. И този проблем няма да се реши с безкрайно повишаване на възрастта за пенсиониране," посочват още от движението.

Те припомнят и че още преди година са предупредили за опасностите от повишаването на пенсионната възраст: „Тогава предвидихме, че недодяланата пенсионна реформа съвсем скоро ще бъде прекроявана. Протестирахме и срещу идеята на министър Дончев за жилищни подаръци на циганите."

От ВМРО коментират, че двете теми са свързани в една и съща - икономиката ни се задъхва от липса на качествена работна ръка, а социалната ни система е принудена да издържа все по-големи маргинализирани общности, които не работят. В резултат - съвестните работници и служители ще бъдат принудени да работят още години преди пенсия, а сериозният цигански въпрос у нас получава „решения" на симптомите, а не на причините си.

От движението припомниха и че вече са предложили радикална смяна на пенсионния модел у нас - вноските да станат индивидуални, за да се осигури справедливост, както и цялостна демографска програма и решения по циганския въпрос. „Въпреки това обаче, правителството продължава да показва, че урокът „Катуница" не е научен," категорични са войводите.

В същото време от „Евророма" критикуваха готвената стратегия, определяйки я като „ялова" и обречена на провал.

В съобщение до медиите те посочват, че положителният ефект от стратегията ще бъде нулев, но „начинът й на поднасяне и „колосалните" суми, заложени в нея, ще налеят допълнително масло в „огъня" на ненавистта и омразата спрямо ромското малцинство."

По думите им тревожно е, че тази стратегия е обсъждана заедно с част от разследваните след разпореждането на премиера лица за присвояване на средства по линия на десегрегационната програма на РОФ - Будапеща, чиито представители също присъстваха там.

От „Евророма" смятат, че има много проблеми, които обаче биха могли да бъдат решени, ако начело на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси застане вицепремиера Симеон Дянков.