Здравната политика е индивидуална за всяка страна в ЕС. Това е съюз, основан на солидарността, в който всяка държава е суверенна и с равно право на глас с останалите. Това заявяват в своя позиция от ВМРО по повод обмисляните нови правила за пътуването в Европа заради пандемията от коронавирус.

Те са категорични, че е крайно време "българското правителство да спре да се държи като доведеното сираче в ъгъла на масата".

"Утре ще поискат от нас документ за еднополов брак, за да пътуваме. И това ли ще приемем? Ако за ваксината хората все още си мълчат, за последното няма да Ви простят, повярвайте го, господа", предупреждават от партията.

Те подчертават, че всяко отстъпление пред Брюксел е отказ от суверенитет.

Войводите припомнят, че преди два дни Европейската комисия предложи да се намали "трайността" на зеления сертификат. Поредица страни връщат ограниченията, въпреки че са постигнали практически всеобщи нива на ваксинация, а у нас продължава отлагането на пълноценния учебен процес.

ЕК предлага 9 месеца валидност на Covid сертификатите за пътуване

ЕК предлага 9 месеца валидност на Covid сертификатите за пътуване

А от 10 януари държавите да отворят за ваксинирани посетители

"В това време в нашата част от света се оформят две абсурдни крайности: либералните елити започват все повече и повече да се държат фашизоидно, с все повече крайни изисквания, ненужно тестване и рестрикции. От другата страна, проводници на чужди интереси у нас излизат с откровено вредни конспиративни теории", изтъкват от ВМРО.

Според тях държавата ни трябва да се противопостави на новите правила, обсъждани от ЕК, и да иска запазване на настоящите за придвижване в Европа. В противен случай се нарушавали основни постулати, залегнали в Договора за ЕС - свободното придвижване на хора, стоки и услуги. От партията посочват, че ако тези правила се нарушават еднолично, значи се нарушава и принципът на солидарност, върху който е изградена Общността.

Войводите припомнят, че вече официално се поставя въпросът и децата над 5 години да бъдат ваксинирани, а тези над 13 години да бъдат приравнени към възрастните по отношение на правилата за пътуване, т.е. да са ваксинирани с две междинни и бустерна доза. Те са категорични, че това е напълно недопустимо.

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕК трябва да представи предложение за движение с Covid пропуски, "дигитален сертификат е от първостепенно значение"

За ВМРО е недопустимо и задължителното ваксиниране, при това с локдаун, предложено от Австрия.

Те поясняват, че не са против ваксините, но вярват, че хората трябва да се ваксинират след информирано съгласие.

От ВМРО изтъкват и че в държави като Нидерландия и Австрия с над 70-80% ваксинирани заразата не спира да върлува. По тази причина бил странен фактът, че призивите за задължително и допълнително ваксиниране идват именно от тях.

"Да, ваксината очевидно помага за по-леко преминаване. Но хората в Европа не са виновни, че от поне година бяха убеждавани, че с ваксината идва и свободата от вируса. Това се оказа подвеждащо и сега брюкселските елити трябва да поемат вината, а не да я стоварват върху народите", настояват те.

ВМРО иска лидерска дискусия на ниво ЕС, която да излезе с общ план, който обаче да не е " в стил Оруел и да включва дамгосване, отнемане на права, преследване и насилствено налагане на каквото и да е".

По тази причина според тях освен тесните експерти в този дебат трябва да участват и истински политически лидери.

ЕС също затваря граници за 7 държави заради новия COVID вариант

ЕС също затваря граници за 7 държави заради новия COVID вариант

Решението беше очаквано