Традиционното петъчно внасяне на вот на недоверие срещу кабинета Борисов е изместено за понеделник. Този път той е насочен предимно срещу вътрешния министър и вицепремиер Цветан Цветанов.

„По традиция" сред първите, които се обявиха за вота, бяха БСП. В събота лидерът на социалистите Сергей Станишев посочи, че най-крещящият провал на вътрешния министър е провалът за Шенген.

В консултациите за вота на недоверие се включиха и ДПС, като на брифинг в парламента Лютви Местан подчерта, че двете формации са постигнали съгласие по темата му - срещу политиката в сектор сигурност, заради провала в Шенген, полицейщината и нарушаване на човешките права

Малко преди това от ДСБ заявиха, че категорично ще подкрепят подобен вот на недоверие - независимо кой го внася. Вътрешният министър и вицепремиер „бе уволнен" и от СДС, които също обявиха, че ще подкрепят вота.

 Аналогична позиция заеха и РЗС. За нас е безспорен факт, че има срив в системата на МВР и той трябва да бъде преодолян максимално бързо, заяви Яне Янев, изтъквайки, че този път консерваторите ще участват в дебатите и в гласуването на вота.