Няма искане от полската страна за провеждане на консултации по член 4 и няма основание да се мисли за активиране на член 5 от договора на НАТО. Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов след засекретеното заседание на комисиите по външна политика и по отбрана в Народното събрание. Двете парламентарни комисии се събраха извънредно, за да обсъдят инцидента с попадането на двете руски ракети на територията на Полша.

По думите му има различни версии за случилото се в Полша. От полска страна, от американска и от българска страна се говори за инцидент - това е основната версия, която се разглежда. Разглеждат се различни версии в посока руска или украинска ракета, която е била изстреляна, но основната версия, по която се работи е, че е най-вероятно става въпрос за украинска ракета, която е изстреляна по конкретна въздушна цел.

"Това, което и нашите съюзници коментират, е една спокойна позиция, без усилване и повишаване на степен на готовност на въоръжените сили или усилване на Източния фланг на НАТО. Не се очаква нещо чрезвичайно да се случи на наша територия и която и да било друга територия", увери военният министър.

Рискове винаги има, конфликтът е до нас, но Стоянов не очаква конкретна заплаха за българската национална сигурност. Военният министър уточни, че няма тенденции и намерения от съюзниците ни за усилване на Източния фланг на НАТО. В момента се провежда съвместен еър полисинг с испанските изтребители и Стоянов не вижда нищо необходимо.

Димитър Стоянов добави, че няма притеснение сред депутатите заради ситуацията в Полша.

ГЕРБ, ДПС и Янев зоват за сдържаност по отношение на падналата в Полша ракета

ГЕРБ, ДПС и Янев зоват за сдържаност по отношение на падналата в Полша ракета

Докато официално да се установят фактите