Министерството на отбраната ще обнови своите запаси, които изтичат следващите три години. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че решението е на Народното събрание, а не на Министерския съвет.

По негови думи това означава, че запасите са доста стари, след като изтичат скоро.

Стоянов обясни, че на база на това решение на парламента, Министерският съвет го изпълнява така, както е и записано.

"Министерството на отбраната поетапно ще започне да подновява запасите си. ВМЗ ще използва тези снаряди, ще ги проверява да види какво може да се използва, какво има нужда да бъде поправено", поясни той.

Министърът посочи, че евентуално, след като минат през ВМЗ и вече са абсолютно годни въпреки годините, които са престоели, с тях ВМЗ ще погасява договори, които има.

Стоянов подчерта, че ВМЗ никога не изнася директно, т.е. има договори, по които работи, и след като бъдат преработени, тези изделия ще бъдат използвани за такива договори. ВМЗ пък съответно щял да се ангажира с производството на нови такива, които да върне на българската армия.

Властта уверява: Не се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна

Властта уверява: Не се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна

Възможностите на военната ни промишленост бяха представени пред еврокомисаря Тиери Бретон

Министърът на икономиката обясни, че всеки износ или трансфер специализирана продукция минава през комисия. "Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни разрушителни от комисията", посочи той и уточни, че ВМЗ не търгува, а е просто производител.

Относно сайта за храните, който заработи в петък, Стоянов подчерта, че не се претендира за изчерпателност и сайтът е първата стъпка, над която да се надгражда.

Той обясни, че е погрешно разбрано, че сайтът ще позволи по някакъв начин хората да избират къде ще ходят да пазаруват или че чрез него ще бъдат свалени цените. "Това не е идеята и никой не си е правил тези илюзии. Факт е обаче, че се събира много информация на едно място, която преди това е била разпокъсана, всяка институция е разполагала сама с нея", отбеляза той и изрази очакване тази седмица и търговците на дребно да се възползват от възможността и да качват своите цени на сайта.

Засега нямало сигнали за сериозни разминавания и оставали отворени за диалог и развитие на сайта.

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Военният министър: Не можем да дадем боеприпаси и муниции на Украйна

Късно е да се говори за триъгълните сделки Словения, Словакия, Чехия и Полша

Стоянов отбеляза, че не може да коментира искането на КНСБ от по-рано днес за 10% увеличение на доходите в бюджетния сектор, но сподели личното си мнение, че миналата година доходите в България доста са се покачили.

Аз съм привърженик доходите да се покачват и с покачване на производителността, не просто така, подчерта той.

В Индустриален парк Божурище министърът откри инвестиция на стойност 12 млн. лв., като се очаква тя да разкрие нови 100 работни места.