От Министерството на отбраната информираха при какви условия се обучават българските военни пилоти в САЩ за усвояване на Ф-16. Според нашето военно ръководство пилотите ни са осигурени с годишен доход над средния за САЩ.

Повод за тази информация са думите на лидера на АБВ Румен Петков от 8 юни, че военното министерство е осигурило унизителни условия на обучение на нашите пилоти. Той даде пример, че заплатите им са неколкократно по-ниски от тези на чуждестранните им колеги - $70 на ден.

При унизителни условия щели да се обучават пилотите ни в САЩ

При унизителни условия щели да се обучават пилотите ни в САЩ

От АБВ упрекват Каракачанов в незаинтересованост

Българските пилоти - един майор и трима капитани - са командировани при условията на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, уточниха от МО.

В зависимост от званието дневните командировъчни са за капитан - 63 долара на ден и за майор - 72 долара на ден. Така месечно се формират 1890 долара за капитан и 2160 долара за майор.

Ако съпругата на военнослужещия реши да го придружи в САЩ, където той ще бъде три години, тогава Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия още 432 долара на месец.

В случай, че военнослужещият реши децата му да бъдат с него в САЩ, Министерството на отбраната заплаща на военнослужещия по 216 долара месечно за всяко дете.

Всеки месец тричленно семейство на един майор би разполагало - освен със заплатата на военнослужещия - с 2808 долара командировъчни средства, пишат от МО.

За покриване на квартирни разходи един майор може да разполага с до 2376 долара, а капитан - с до 2079 долара месечно без да информират за стандарта на живот там и за цените на наемите.

Отделно от тези суми на годишна база всеки офицер и членовете на неговото семейство получават по 1674 долара за сключване на годишни медицински застраховки.

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща до 4050 долара от годишната учебна такса за всяко дете на военнослужещ, обучаващо се в американско училище.

Над 3 години е обучението на първите ни военни пилоти за Ф-16

Над 3 години е обучението на първите ни военни пилоти за Ф-16

Първо учат спецанглийски, после - управление на витлов самолет

Отделно от това, Министерството на отбраната заплаща двупосочно самолетните билети на офицерите и придружаващите ги членове на техните семейства, включително и вътрешните самолетни билети при преместване от едно място за обучение в друго място за обучение.

Годишните командировъчни средства за двучленно семейство, на майор и неговата съпруга, възлизат на 63 792 долара, което превишава средния годишен доход на глава от населението в САЩ /който по официални данни за 2018 г. е 54 579 долара/, обясняват от МО.

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Той очаква пилотите ни да допринесат за модерното развитие на ВВС

Отделно от тази сума от 63 792 долара, командированите български пилоти продължават да получават пълния размер на своето месечно възнаграждение през цялото време на обучението си в Съединените американски щати.

От ведомството уверяват, че са се погрижили да осигурят всички необходими условия за психологическия комфорт и нормална семейна среда на обучаемите български пилоти.

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

Проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса