От ПП "Воля" настояват вицепремиерът Валери Симеонов да се извини за изказването си по адрес на руския патриарх Кирил.

Според партията коментарите на Симеонов и "т. нар. Обединени патриоти" по адрес на руския патриарх Кирил са недопустими.
"Не може да се говори по този начин за духовния водач на милиони православни християни. Всеки, който има претенция да управлява, трябва да си дава сметка къде и какво да говори, какъв ефект може да има всяко негово действие", настояват от партията на Марешки.

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Вицепремиерът да се извини

"Категорично не приемаме някой да вкарва България в скандал с Русия."

От "Воля" припомнят и че България трябва да отдаде заслуженото внимание и почит към руския патриарх, защото преди срещата си с Радев той заяви, че без българското православие, руското православие не би съществувало, както и че българските мисионери-ученици на светите равноапостоли Кирил и Методий през 10 век са посветили руските предци със светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост.

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

Премиерът Борисов да се разграничи от изказването на Валери Симеонов

Припомняме, лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска Симеонов да се извини за думите си. От БСП също не закъсняха и осъдиха думите на вицепремиера. 

По-рано днес от ГЕРБ настояха за разсекретяване на разговора между Радев и патриарх Кирил. Герберът Тома Биков посочи, че това се налага заради високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена на срещата между президента и руския патриарх. 
От президенството обаче излязоха със съобщение, според което няма стенограма от разговора между двамата, както и че разговорът въобще не е бил засекретяван.

Няма стенограма от разговора на Радев и руския патриарх Кирил

Няма стенограма от разговора на Радев и руския патриарх Кирил

ГЕРБ поискаха разсекретяване