ГЕРБ настояват разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил.

Герберът Тома Биков посочи, че това се налага заради високия обществен интерес към това каква българска национална позиция е била изразена на срещата между него и руския патриарх. Така щели да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера, една при президента.

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

И БСП се включи в защита на патриарх Кирил

Премиерът Борисов да се разграничи от изказването на Валери Симеонов

Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция, аргументира се Биков.

Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности, подчерта още той.

Герберът се надява президентът да е защитил националната позиция и България да е имала национална позиция от всички институции по време на честването на 140 години от Освобождението на България.

НСО сигнализирали МВР за заплахите срещу руския патриарх Кирил

НСО сигнализирали МВР за заплахите срещу руския патриарх Кирил

МВР състави предупредителни протоколи на 4 граждани

Това е тема, свързана не само с миналото, а и с настоящето и бъдещето, посочи депутатът. Искаме разсекретяване на стенограмата, за да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция, настоя Тома Биков.

Припомняме, около посещението на руския патриарх Кирил за годишнината от Освобождението на България се разгоря дискусия най-вече около неговите думи малко преди излитането му от летище "София". Руският патриарх изказа недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война и народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи. Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", посочи Кирил.

Освен различните коментари по темата вчера се разрази и скандал между лидерите на Обединените патриоти, а Волен Сидеров ултимативно поиска от Валери Симеонов да се извини за думите си по адрес на руския патриарх.

Към призива се присъедини и БСП, които пък поискаха премиерът Бойко Борисов да се разграничи от Валери Симеонов.

Днес темата бе подета от депутатът от ГЕРБ Тома Биков.