Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме. Това заяви президентът на Република Македония Георге Иванов по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Македонският президент заяви, че подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е нов етап в отношенията между двете държави. По думите му, Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка.

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

ЕС подкрепя договора за добросъседство с Македония

Документът показва решителността на двете страни да преодолеят противоречията си

"Сега следва да потвърдим и на практика подписания Договор", каза премиерът Бойко Борисов. По думите му двустранните отношения се нуждаят от повече прагматизъм и сключените днес документи са първи крачки в правилната посока. Борисов очаква, че те ще донесат преки ползи на гражданите на България и на Република Македония.

Министър-председателят акцентира върху европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. Това е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Борисов оцени високо започналия активен политически диалог на правителствено ниво, който очаква да бъде разширен както в парламентарното му измерение, така и със срещи на най-високо равнище. Министър-председателят предаде на Георгe Иванов поздрави и от българския президент Румен Радев.

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни
Обновена

Борисов: Договорът с Македония показва, че Балканите вече не са размирни

След 10 години резултатите ще бъдат видни и за двете държави