Депутатите в спор за създаване на временна комисия за газовите доставки. Очаквано темата нажежи обстановката в пленарна зала. Според Жечо Станков от ГЕРБ общественият интерес щял да е защитен, ако преди два месеца премиерът Кирил Петков бил в САЩ да договаря газ не с политици, а с доставчици. Той заподозря, че управляващите можело да заметат истината. Защо продължаваме да получаваме газ през посредник, попита той.

Владимир Табутов от ПП каза, че партията му е готова да поеме ръководен пост в комисията и да докаже, че няма прикриване на сделките за газа. Че е необходима комисия се съгласиха от ГЕРБ и Възраждане, които внесоха предложение за създаване на такава. Това, което виждаме е едно говорене, критикува Искра Михайлова от Възраждане. Може ли България да получава газ от друг източник освен от Русия, попита Рамадан Аталай от ДПС и обясни, че може, но въпросът е на каква цена. Според него ще е по-скъпо.

Освен това от ДПС поставиха въпроса за нагнетяването на газохранилищата. Според Мартин Димитров целта на комисията е да се види какво е договаряно. По мнението му невероятна е възможността ЕК да договаря доставките на газ за общността. Вие в момента рушите доверието на българските граждани в европейските институции, смята Станислав Анастасов от ДПС. Това , по мнението му, щяло да има последствия.

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Според Костадинов става въпрос за инструктаж за Македония

Вие сте на светлинни години от ЕС и НАТО, обвини депутатът. БСП ще подкрепи създаването на комисия, стана ясно от думите на Драгомир Стойнев като, според него, нямало много смисъл от създаването на такива комисии. Когато има санкции, ще има и контрасанкции, изтъкна депутатът. Според него е важно да се знае дали страната ни се съобразява с контрасанкциите. Ние нямаме алтернатива, обясни червеният депутат. Нямало нищо лошо в това, че премиерът търси втечнен газ от САЩ. Въпросът бил на каква цена ще се внася. Когато ти спрат природния газ за една седмица, трябва да направиш всичко възможно, за да не блокираш икономиката, подчерта Стойнев. В момента, според него, всяка страна сама се спасява в газовата криза. Със 103% е скочила цената на газа за домакинствата, по негови данни. Намираме се в кризисна ситуация, посочи още Драгомир Стойнев.

Ако депутатите само спорели, по думите му, нямало да решат нито един от проблемите на хората. В момента единствената ни алтернатива бил втечненият газ. Иначе левицата нямало да позволи облъчването с темата за шистов газ. Без дребно политиканстване, настоя още той.

След споровете депутатите приеха създаването на временна комисия.

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Петков е разговарял с вицепрезидента на САЩ Камала Харис