Всички парламентарно представени партии в последното Народно събрание са получили достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Това съобщиха от Министерство на електронното управление след проведената процедура. Това се случва за първи път.

МЕУ, БИС и БИМ са презентирали пред всички парламентарно представени партии в 48-то Народно събрание, основни изводи и констатации, залегнали в доклада от процеса по удостоверяване на машините за гласуване. Това е станало в присъствието на членове и експерти от ЦИК и "Сиела Норма" АД.

Демонстрацията е станала в защитена среда.

Също така всички присъстващи са получили изчерпателни отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите парламентарни избори.

Както и на предходните избори, МЕУ е изпълнило всички ангажименти по чл. 213а и 213б от Изборния кодекс в присъствието на всички заинтересовани институции, партии и коалиции, които са регистрирани за изборите на 2 април, посочват от институцията.

Предлагат партиите да бдят в Информационно обслужване на изборите

Предлагат партиите да бдят в Информационно обслужване на изборите

Инициативата е обосновавана с липса на доверие

Припомняме, на предходните избори на предоставянето на въпросния код не се явиха всички партии, което позволи и напоително да се спекулира с темата за флашките и ефективността и възможностите за изборни манипулации при машинното гласуване. Това беше и един от аргументите, с които партиите върнаха хартиената бюлетина в гласуването във всички секции.