Министър-председателят Бойко Борисов и македонският му колега Никола Груевски проведоха работна среща в Скопие тази вечер. Двамата изразиха мнение, че добросъседството трябва да се надгражда, посредством реални действия, съобщиха от правителствения пресцентър.

Според премиерите на двете страни, балканският регион трябва да бъде интегриран в европейските и евроатлантическите структури, като подкрепата от съседите в този процес е от съществено значение.

„Двете страни са готови да предолеят всички предизвикателства в духа на европейските ценности. Македонската и българската страна са изразили желание за задълбочаване на политическия диалог и по-чести срещи на високо равнище. От голямо значение е да бъдат изпращани положителни послания в обществото, за да се преодолеят стереотипите и да се подобри духът на сътрудничеството." - се казва в официално съобщение за срещата, разпространено от правителствената пресслужба.

В изявлението се посочва, че двете правителства ще генерират положителни послания за европеизацията и стабилизацията на региона.

Добросъседските отношения трябва да се надграждат, да има искрен подход и постигане на практични резултати. Македония и България споделят визията за цялостното интегриране в евроатлантическите структури. За постигането на този процес подкрепата на съседите е от жизненоважно значение." - се казва още в документа.

По време на разговора са дискутирани и темите свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и инициативите от общ интерес.

Според Борисов и Груевски, провеждането на съвместно заседание на двете правителства е от общ интерес и необходимост. Това е възможност за още по-задълбочено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и инфраструктурата.

Постигнато е съгласие да се увеличи сътрудничеството и доверието чрез практическата реализация на проекти от областите на образованието, културата, икономиката, евроинтеграцията, здравеопазването, инфраструктурните връзки, енергетиката, транспорта и околната среда.

Двете страни са наблегнали върху факта, че е необходимо засилване на икономическото сътрудничество, което има голям потенциал за развитие - увеличаване на търговския обмен и динамика в инвестициите.

От приоритетно значение за България и Македония е изграждането на портьорски принцип на проектите от коридор №8 - железопътната линия и автомагистралата София-Скопие.

Друго ключова задача е трансграничното сътрудничество, ефикасното използване на еврофондовете, чрез практично изпълнение на проектите.
Откриването на нов граничен пункт между Берово и Струмяни ще подобри жизнения стандарт от двете страни на границата.

Двамата премиери изразиха своето желание за по-нататъшното задълбочаване на сътрудничеството, се казва в края на съобщението.