Българската подкрепа за присъединяването на Македония към Европейския съюз не може да бъде за сметка на обидните квалификации към страната ни.

Това мнение изрази външният министър Николай Младенов, цитиран от БНР, по време на публична дискусия по повод годишната Стратегия за разширяването и докладите на ЕК за напредъка на страните-кандидатки и потенциалните страни-кандидатки за членство в Съюза.

Той настоя македонското правителство ясно и категорично да осъди всякакви антибългарски изказвания в публичното пространство.

България ще подкрепи Македония по пътя й към Европа, защото стабилността е важна за сигурността на всички нас, заяви външният министър.

Но тази подкрепа не може да идва за сметка на обидни квалификации, които виждаме към нашата страна периодично да се появяват в публичното пространство там, обясни  Младенов.

По думите му това не е признак на добросъседски отношения и страната ни не може да ги приеме по никакъв начин. В тази връзка външният министър добави, че в последно време двустранни контакти са намалели.

И това е целенасочено, защото аз не смятам, че трябва да имаме някакви фалшиви символи на приятелство, когато фактически нямаме реални основания за подобни действия, каза още той.

Междувременно от ВМРО поискаха оставката на говорителя на Външно министерство Весела Чернева, заради реакцията й по темата, свързана с гробовете на български офицери в Щип.

Според Чернева, човек от нашето посолството в Македония е отишъл на място и е установил, че няма оскверняване на гробове. Нямало и видими данни кой къде е бил погребан, в кой гроб.

Интересно, питат от ВМРО, как точно няма оскверняване, след като гробовете са разкопани, а тленните останки на погребаните там български офицери са извадени.
Този срамен за българската държава и така наречената ни дипломация факт е признат и от работниците в двора на църквата, и от щипския владика Иларион, добавят войводите.

По думите им е смешно външното ни министерство да се позовава на всевъзможни информации, но да не се сеща или да не желае да потърси имената на загиналите ни офицери в Държавния военен архив.

А вчера и министър Димитров, и професор Бакалов, обясниха кой и кога е погребан в двора на щипската църква „Успение Богородично", добавят от ВМРО.