Вятърът над София попречи на военния министър Аню Ангелов да се прибере от Афганистан.

Час и половина представители на различни медии и служители на военното министерство очакваха на правителствения VIP на Летище София кацането на американския военен самолет, с който се прибира от Афганистан министър Ангелов и водената от него делегация.

Очакващите министъра станаха свидетели как на аерогарата успешно се приземи цивилен самолет. Малко след това журналистите бяха информирани, че заради силния вятър над София министър Ангелов ще кацне в Пловдив и че обявената пресконференция за визитата му в Афганистан няма да се състои тази вечер.

Министър Ангелов бе на двудневна визита в Афганистан. На 9 и 10 ноември той посети контингента ни, разположен в Кабул и Кандахар, заедно с командващия Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов.

Двамата са разговаряли с личния състав, проверили са мерките за безопасност и изпълнението и изпълнението на задачите на българските военни. Министър Ангелов е провел среща с командващия ИСАФ ген. Дейвид Петреъс и с командира на обединена база „Кабул" бригаден генерал Джонсън, също и с командира на летището в Кандахар бригаден генерал Гордън Муудс.

Сред обсъжданите теми е била и предстоящото разполагане на три оперативни групи са обучение и връзка, една от които ще е българо-американска. Била е дадена висока оценка на представянето на българските военни в мисията.

Аню Ангелов е подписал споразумение за дарение на транспортна техника на афганистанската национална полиция, съобщиха от военното министерство.