С две заповеди от тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков е назначил нови шефове на ГДБОП и ГД Национална полиция.

ГДБОП, който излиза от ДАНС и се връща в МВР с влизащите в сила от днес законови промени (в закона за МВР, б.р.) ще бъде временно воден за една година от досегашния зам.шеф на Криминална полиция Ивайло Спиридонов.

Кариерата на Спиридонов е преминала предимно в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), където той ръководи различни отдели. Той бе назначен от предишния министър Цветлин Йовчев за временен шеф на СДВР, а по-късно и за заместник-директор на главната дирекция.

Дирекцията пък, която обединява Криминална и Охранителна полиция ще се оглавява от досегашния зам.-шеф на СДВР Христо Терзийски.

Вучков смята, че с влизащите в сила от днес промени законите за МВР, за ДАНС и за СРС-тата императивно се налага назначаването на нови шефове на ДАТО и на ДАНС и главен секретар на МВР.
По думите му такова нещо трябва да се обсъди от МС или утре, или най- късно идната сряда.

Сигурно е, че новата правна рамка изисква императивно нова процедура за назначаване председател на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, на Държавната агенция "Технически операции" /ДАТО/ и нов главен секретар на МВР.
Министерски съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента да назначи с указ нови хора на тези постове, коментира министърът, като така потвърди намеците на ГЕРБ, че искат да сменят главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров.

"От днес МВР има нов структурен организъм", похвали се Вучков.  По думите му, Терзийски е човек с 19-годишен стаж в системата, поетапно развитие от най-ниско оперативно ниво в 6-то РПУ до заместник-директор на СДВР в последните 6 години. Той ще трябва да оптимизира дирекцията, да съкрати началническите постове и администрацията до седмица. Спиридонов пък е бил горещо одобрен и от премиера Бойко Борисов, като Вучков е обсъждал кандидатурата с министър-председателя на два пъти.

"В ГДБОП тече трансформация, преходът към МВР ще бъде отговорност на Спиридонов. От днес на практика 543 служители на ДАНС стават служители на МВР", обяви шефът на вътрешното ведомство. Той изчисли, че вероятно щатът на ГДБОП ще бъде не повече от 600 души - по-малка и мобилна структура. И пред двамата нови директори има тежки въпроси за решаване, но силовият министър е уверен, че те ще се справят до 5-6 месеца без сътресения.

Със 700 души общо ще бъде увеличен щатът на МВР, за да приеме служителите на ДАНС. За момента обаче все още има близо 3 000 незаети места във ведомството, като съобразно финансите Вучков планира през март и април да обяви нови конкурси. Пред силовия вицепремиер Меглена Кунева той обяви, че със сигурност ще пусне най-малко 100 нови места за гранични полицаи.