"Позицията на президента е небалансирана и подкрепя опозицията." Това заяви пред bTV зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев.

По думите му навлизането в територията на друга власт не е добра позиция.

Нотев обяви, че партия "Атака" ще подкрепи частично президентското вето, но според него по-голям спор пораждат новите изменения в Изборния кодекс, които са атакувани нестандартно от опозицията.

По подов напускането на БСП от парламента, зам.-председателят на НС заяви, че мястото на опозицията не е извън парламента, тъй като хората са ги изпратили на работа в Народното събрание. 

"Не може да твърдиш, че да си сред хората и по улиците е по-ценно и важно", подчерта Явор Нотев.

Президентско вето над промените в Изборния кодекс
Обновена

Президентско вето над промените в Изборния кодекс

Радев призова опозицията да се върне в парламента

Нотев потвърди, че според финансовите правила на парламента депутатите от опозицията ще получат 1/3 от месечното си възнаграждение.

Политолозите Даниел Смилов и Татяна Буруджиева заявиха, че пред bTV, че благодарение на бойкота на БСП може да се информираме къде пътуват депутатите и за какво всъщност вземат пари.

Според Смилов депутатите от БСП са си отбелязали червена точка. Той е на мнение, че след президентското вето трябвало да се върнат в парламента.

Смилов и Буруджиева са категорични, че продължаващият бойкот на БСП, е опит да се свали правителството. Това обаче не се получавало, тъй като в НС имали кворум без проблем. за възможност от предсрочни парламентарни избори Явор Нотев посочи, че освен действия на опозицията, други кризи в парламента няма. 

"Бойкотът на парламента е крайно средство и трябва да се използва в крайна ситуация", подчерта Буруджиева и допълни, че той трябва да бъде за ден два и след това да се върнеш в пленарна зала.

По думите ѝ ако си парламентарна група и смяташ, че парламентът е инструмент за правиш политика, трябва да си там.

ГЕРБ считат ветото върху Изборния кодекс за политическо

ГЕРБ считат ветото върху Изборния кодекс за политическо

Време е БСП да признае Румен Радев за неформален лидер

Според Даниел Смилов центърът на БСП отдавна се е изместил и програмата им не прилича на социалистическа партия.

Буруджиева пък отбеляза, че докато другите партии започват да подготвят кампанията си за евроизборите, никой не разбира БСП какво прави и с какво се занимава. Според нея по тази причина няма да има достатъчно оспорвана битка на евровота.

По отношение на машинното гласуване Смилов заяви, че то не е въпрос на права, а на целесъобразност. В тази връзка Буруджиева поясни, че в малките секции от 30 души няма да има смисъл от машинно гласуване.

За явяването на предстоящите евроизбори, Нотев обясни, че все още се водят разговори, но няма окончателно решение дали партия "Атака", НФСБ и ВМРО ще бъдат заедно.

Социалистите доволни от ветото, но не се връщат в пленарна зала

Социалистите доволни от ветото, но не се връщат в пленарна зала

ГЕРБ искат да манипулират изборите

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев наложи вето над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според изказването промените ни отдалечават от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

По думите му пакетът от промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за провеждане на честни избори. 

След това от ГЕРб определиха президентското вето като политическо.  Според тях президентът осигурява авариен изход-вход за левицата след напускането на парламента. 

От БСП заявиха, че доволни от ветото.  Въпреки призива на президента да се завърнат в пленарна зала, Крум Зарков обяви, че това няма да се случи. Социалистите биха се върнали, ако бъдат изпълнени всички техни изисквания към промените в Изборния кодекс.