Правителството на Бойко Борисов е допуснало намеса от Турция в Закона за вероизповеданията. Това заяви пред bTV водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори Елена Йончева.

Тя припомни, че от БСП са сезирали главния прокурор и ще настояват за проверка по случая.

Говорителят на БСП призова президентът Румен Радев да наложи вето върху законопроекта.

Позицията на Йончева е по повод думите на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, че държавата му е била принудена да се намеси, за да се внесат поправки в закона, в чиито рамки попада и Мюфтийството.

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Захариева: Изказването на Чавушоглу е неприемливо

Направен е демарш относно думите на министъра

Господин Борисов и неговите последователи съвсем съзнателно превръщат България в турска провинция, отсече социалистката и напомни, че на последния Консултативен съвет именно те са решили да се спре външното държавно финансиране на българското вероизповедание и да се предложи законопроект, който да прекрати това държавно финансиране. Според нея промяната в позицията на мнозинството доказвала , че управляващите са разрешили външната намеса.

Относно обвиненията на ГЕРБ, че е извършила злоупотреби при закупуването на имоти, Йончева посочи, че въпросните жилища са обезщетение за земя. Водачът в евролистата на БСП категорично отхвърли твърденията, че е имала обща офшорна фирма с банкера Цветан Василев.

Нинова иска да се разследва намесата във вътрешните работи на България

Нинова иска да се разследва намесата във вътрешните работи на България

БСП имат 4 искания към управляващите

Йончева за пореден път акцентира върху търговията с влияние, разкривайки нови подробности за скандала "Кумгейт".

По думите й кметът на Банско Георги Икономов е кум на Димитър Даутов, който е собственик на шест фирми и през него минават най-големите обществени поръчки за изграждане на инфраструктурата в община Хасково. Йончева обеща, че БСП ще подадат сигнал в прокуратурата по този случай.

"Как така се печелят обществени поръчки най-много в сферата на инфраструктурата. Навсякъде е така", коментира тя.