Корнелия Нинова определи като недопустима намесата на Турция във вътрешните работи на България. Брифингът в централата на партията бе по повод намесата на Турция в закона за вероизповеданията.

В тази връзка тя е свикала извънреден съвет на изпълнителното бюро, на който е обсъден приетият закон и изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Менда Стоянова: Искането на Турция да простим дълговете на Мюфтийството бе изненада

Менда Стоянова: Искането на Турция да простим дълговете на Мюфтийството бе изненада

Дариткова предложена след разговор между Цветанов и Борисов

Лидерът на опозицията изтъкна, че партията й поставя четири искания.

Като първо тя посочи - Борисов да дава отговори кой е въздействал върху правителството за намесата от Турция.

От БСП настояват обединените патриоти да напуснат парламента, защото в противен случай ще означава, че и те провеждат подобна политика.

Следващото искане на Нинова е главният прокурор Сотир Цацаров да започне разследване по случая.

Лидерът на БСП подчерта и, че се обръщат към президента Румен Радев да наложи вето на закона и да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Нинова припомни и че именно от БСП първи са алармирали за сделката между ГЕРБ и ДПС по Закона за вероизповеданията.

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Влияние върху нас не е имало, дори и опити не е имало, увери Карадайъ

По думите й с приемането на този закон е подменена и волята на консултативния съвет, което от своя страна означава и заплаха за националната сигурност.

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Ще се направи погасителен план към НАП за дълговете

Припомняме, промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедания нямаха просрочени задължения.

След обществено недоволство депутатите приеха, че дълговете няма да се опрощават, а ще се отлагат.

"Приетите промени за отсрочка е правилното решение и едва ли е необходимо да има натиск от Турция за да се стигне до подобно решение. Подобно решение е за всички стопански субекти", каза Стоянова. "Наложи се да предвидим такава процедура за вероизповеданията", допълни депутатът от ГЕРБ.

Припомняме, в деня, когато бяха приети окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската държава ще отложи погасяването на задълженията, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало намеса от Турция.

От Анкара искали да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството, които са около 8 млн. лева. Запознати уверяваха, че от наеми на имоти Мюфтийството получава около 30 млн. лева годишно.

Информацията за намеса в българската вътрешна политика стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са започнали "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Това стана причина за проверка, поискана от главния прокурор Сотир Цацаров дали подписката съответства на Конституцията.

Цветанов: Депутат не е мръсна дума

Цветанов: Депутат не е мръсна дума

Пламен Нунев ще води вътрешната комисия в парламента