Искането на Турция да бъдат опростени дълговете на българското мюфтийство бе изненадваща информация. Това заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в 44-то народно събрание Менда Стоянова.

Тя призна, че от Националната агенция по приходите (НАП) са били започнали процедури по продажба на имоти с цел осребряване на задълженията на това вероизповедание.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

Припомняме, промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедения нямаха просрочени задължения.

След обществено недоволство депутатите приеха, че дълговете няма да се опрощават, а ще се отлагат.

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Да се отърсим от комплекса на малкия народ, съветва секретарят на Мюфтийството

Ще се направи погасителен план към НАП за дълговете

"Приетите промени за отсрочка е правилното решение и едва ли е необходимо да има натиск от Турция за да се стигне до подобно решение. Подобно решение е за всички стопански субекти", каза Стоянова. "Наложи се да предвидим такава процедура за вероизповеданията", допълни депутатът от ГЕРБ.

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ в един глас отричат влияние за Закона за вероизповеданията

Влияние върху нас не е имало, дори и опити не е имало, увери Карадайъ

Припомняме, в деня, когато бяха приети окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската държава ще отложи погасяването на задълженията, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало намеса от Турция.

От Анкара искали да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството, които са около 8 млн. лева.
Запознати уверяваха, че от наеми на имоти Мюфтийството получава около 30 млн. лева годишно.

Информацията за намеса в българската вътрешна политика стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Н. Пр. Хасан Улусой.

Междувременно стана ясно, че от партия ДОСТ са започнали "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Това стана причина за проверка, поискана от главния прокурор Сотир Цацаров дали подписката съответства на Конституцията.

Дариткова повежда депутатите от ГЕРБ

Дариткова повежда депутатите от ГЕРБ

СДС и ГЕРБ подписаха условията за съвместното участие на евровота

Относно промените в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, тя отговори, че номинацията на новия председател на парламентарната група е станала след разговор между премиера Бойко Борисов и досегашния председател на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Те предложиха новият председател на ПГ да е Даниела Дариткова. Групата е консолидирана. Дариткова се ползва с голям авторитет. Тя е балансиран, млад човек и умее да търси консенсус, похвали съпартийката си Менда Стоянова.

На репликата, че е крехка жена, Стоянова веднага отговори: "Не е толкова крехка, колкото изглежда".

Тя отрече, че оставката на Цветанов е "другарски огън". Имаме структура Антикорупционен фонд, финансирана по проект и в рамките на своята дейност АКФ е разнищил този скандал.

анкета

След оставката на Цветан Цветанов?

Виж резултати

Мнозинството в НС се разпада 3.6%

ГЕРБ затъва 31.3%

Бойко Борисов е велик 18.9%

Нищо 28.7%

Искам/чакам следващата оставка 17.4%

Хората от АКФ са свързани с нашите бивши партньори - вижте кои са хората в управлението на този фонд и ще разберете какво имам предвид, каза Стоянова без да уточни кого визира.

"Странно защо сега излезе разследване на този фонд. Цветанов живее повече от 10 месеца в този апартамент. Разследване е силно казано. Това е вадене на факти и точно сега, а не преди половин година. Идват избори и атаката е насочена към фактора ГЕРБ за избора", каза Стоянова.

Фактът, че Цветанов и Борисов са заедно толкова години, че продължават да вземат заедно решения показва, че няма разделение горе, няма да има разделение и долу, допълни депутатът от ГЕРБ.

Запитана за кворума в парламента след оттеглянето на БСП от пленарна зала, Менда Стоянова предположи, че ще има кворум. "С коалиционните ни партньори имаме 121 гласа, от "Воля" са убедени че това правителство трябва да продължи", каза тя.

В отговор на въпрос, че вчера кворумът е осигурен от ДПС, тя каза - имаше кворум и без ДПС. "Влизането на ДПС беше по-скоро: "влизаме, за да имаме нашия закон, Закона за вероизповеданията. По него имаше обсъждания", каза Стоянова.