Битката на СДС е партията да участва в новото демократично управление на страната, а битката на българския гражданин е битка за благополучие на всеки българин.

Това заяви лидерът на СДС Пламен Юруков при откриването на провеждащата се във Велико Търново извънредна конференция на синята партия.

Лидерът на сините каза, че СДС трябва да се яви самостоятелно на изборите, защото няма "сюжет за дясно обединение".

Тройната коалиция достигна тавана на своята некомпетентност и никой не трябва да има съмнение, че СДС е естествена и необходима алтернатива на това управление, каза още той, цитиран от БТВ.

По думите му СДС ще представи пред избирателите реалистична програма за обновлението на България под девиза: "Държавата няма свои пари, това са парите на данъкоплатците, които трябва да бъдат разходвани умно и грижливо".

В тази програма е изразено разбирането, че в държавата трябва да има много по-малък брой министерства и агенции, които да работят открито и прозрачно.

Съвременната държава трябва да спазва личната неприкосновеност на гражданите и да забрави комунистическата конспиративност, защото истинската опасност днес са организираната престъпност и корупцията, допълни Юруков.

Според него СДС е готова с идеите си за прозрачно и ефективно управление, което не създава пречки пред инициативните българи и което залага на добра комуникация между институциите и гражданите.

Лидерът на партията изрази мнение, че СДС трябва да се яви самостоятелно на парламентарните избори, защото не съществува "сюжет за дясно обединение".

Общото ни членство в ЕНП с други партии не означава, че нямаме известни различия с тях. За СДС е важна темата за паметта, за престъпленията на комунизма, докато за ГЕРБ това не е валидно в същата степен, каза още той.

Различията в позициите за необходимостта от смяната на поколенията в политиката с нови лица ни отличава от ДСБ, добави Юруков.

Той определи управлението на тройната коалиция като пагубно, като подчерта че огласените на 21 юли доклади на ЕК за България са най-ужасяващите в историята на ЕС.

По време на срещата СДС прие промяна в устава си, според която членове на партията не могат да бъдат сътрудници както на комунистическите, така и на съвременните тайни служби.

Предложението, нaправено от Александър Йорданов, беше приветствано от Пламен Юруков.