Европейската перспектива за Западните Балкани минава през съвместни проекти и изграждането на транспортните коридори. Тази теза застъпиха евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП и Петър Курумбашев от ПЕС.

Ковачев визира необходимостта от приоритетно довършване на коридор номер 8, а Курумбашев застъпи тезата, че все пак въпреки 10-годишната времева рамка за изграждането на връзката Скопие-София, е хубаво някои неща да се случат по-бързо. По думите му с изграждането на тази връзка се осигурява най-прекият път до Адриатика.

Те участваха в дискусия "Предизвикателствата пред ЕС в началото на новия европейски политически сезон: Поглед от София" в Дома на Европа в София, организирана от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България.

"Римската империя като си е правила пътя, не е мислила коя държава ще присъедини", коментира Курумбашев и изтъкна, че пътищата остават много време след империите. Той визира необходимостта от свързаност между Сплит - Сараево и връзката между Дурас - Тирана - Прищина.

Според Андрей Ковачев възможностите на Лисабонския договор не са изчерпани. Той визира решението 20 страни членове на ЕС да създадат Европейска прокуратура. По думите му не трябва да се разделя ЕС на ядро периферия, а да остане единен. Така по думите му Лисабонския договор дава много възможности, които не са изчерпани - сътрудничество в данъчната политика и в отбраната.

Относно приоритета по време на българското председателство за присъединяването на Западните Балкани, евродепутатът Ковачев посочи, че е много важно от психологическа гледна точка да няма това разделение на втора категория граждани.

През май ще има Съвет за Западните Балкани, а това, което можем да дадем на гражданите е увереността, че ЕС не е забравил тези страни, заяви Ковачев. Според него е необходима работа в посока повече свързаност като инфраструктура, интернет.

"Цените, които съществуват в момента са изключително чудовищни 24 лв. на МB. Това трябва да бъде променено и да има един план за постепенно намаляване на тези цени. Транспортният коридор номер 8 е много важен за нас", коментира Ковачев.

Относно членството в Шенген, Курумбашев заяви, че ще инициира среща между румънски и български евродепутати в средата на ноември с две конкретни точки. Първата е така нареченият пакет за мобилност и предложенията свързани с командироване на работници и каботажа. Втората е приемане на обща декларация по Шенген за приемането на България, Румъния и Хърватска. По думите му ЕС е на ход.

Видеобръщение към участниците в дискусията отправи евродепутатът Светослав Малинов. Той фокусира вниманието върху Бялата книга и посланията на Юнкер за това каква Европа искаме. Според него е важно съществуващата по-добра интеграция на по-интегрираните държави, да не ни оставя назад.

"Ние трябва да направим по-решителни стъпки към вътрешно интегриране, за да можем да участваме в този процес активно. Началният тласък за тази още по-дълбока интеграция трябва да започне от нас", категоричен бе Малинов.