За България няма безопасен избор по казуса Сирия. Това становище изрази лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева на първата си пресконференция за новия политически сезон.

Кунева подчерта, че преди страната ни да вземе окончателно решение за позицията трябва да има широко обсъждане в парламента и да се свика КСНС.

Знаем е какво е да си репресиран от своето управление и трябва да преценим дали да подкрепи други с такава позиция", разясни позицията си бившият еврокомисар. Според Кунева, ако решим да запазим неутралитет, то това е силно на бездействие, а бездействието е позиция, показваща страх.

Ако има опасност за хората в Сирия днес, то трябва да се действа, каза тя. Според нея при евентуални военни действия срещу режима на Башар Асад тежестта ще бъде понесена от САЩ, но ако България реши да подкрепи атака, то тя също трябва да понесе отговорност за последиците от това действие.

Лидерът на „България на гражданите" изтъкна, че ако се стигне до бежанска вълна у нас, то тежестта върху бюджета ни ще е огромна. По думите на Кунева е необходимо Европейският съюз да ни отпусне средства, които да усвоим бързо, тъй като България е външна граница на ЕС и натискът върху нас ще е много силен.

Лидерът на движението не пропусна да засегне и важните теми във вътрешната ни политика. Кунева обяви пред медиите, че на 21 септември в НДК ще се проведе Национално събрание на Движение „България на гражданите" където ще се избере нов председател и Национален съвет. Стана ясно, че тогава ще бъде взето решение колко дълбоко партията на Кунева ще стигне в сътрудничеството си в Реформаторския блок.

Бившият еврокомисар коментира и неспиращите протести, като повтори за пореден път мнението си, че след управленския гаф оставката е морална оценка, с която настоящото правителство вече закъснява. „Много жалко, че нямат кураж, в този свят не се прави така политика", подчерта Кунева. Тя припомни, че страната ни се нуждае от спешни и много дълбоки реформи, а това може да се осъществи само от силно подкрепено правителство.

На журналистически въпрос как гледа на призивите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обща работа с Реформаторския блок Кунева заяви: „Когато ГЕРБ ни призовава за сътрудничество, днешните им феодали мачкат членовете ни".

Лидерът на "България на гражданите" не изрази по-положително отношение и към формацията на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров БАСТА.

Кунева не пропусна да порицае и управляващите за масовите кадрови промени, които осъществиха в последната седмица. „Когато искаш професионална администрация, не я тормозиш с политически назначения", категорична бе тя.