Ако трите партии, крепящи "некоалицията" - ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, вземат мнозинството кметове и общински съветници в страната, то това би било успех. Това заяви в рамките на редовната си сутрешна сводка преди парламентарното заседание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"И вчера ви казах, намираме се в уникална ситуация, едновременно трябва да помагаме на Асен Василев за бюджета, съгласихме се да го отложим с 10-15 дена, да водим заедно политика в парламента, а да отправяме послания към избирателите колко е лошо да изберат техен или наш кмет. Много деликатност, много такт и внимание за по-важната цел - да има редовно правителство, като в същото време да не допуснем хаос в общините. Затова моят краен резултат, който би бил отчетен - трите партии, които участват в "некоалиционната сглобка" като блок да имат най-много кметове и общински съветници. Това ще препотвърди правителството, мнозинството в парламента", заяви Борисов и специално уточни на въпрос на News.bg - именно и ДПС се включва в това трио.

"Некоалицията, ние не сме коалиция, но трите партии гласуват заедно. Но да слагате едно перде и да казвате, че гласуваме задкулисно - ние не сме съгласни. Затова излизаме с имената си, с подписите си."

Денков успокоил Борисов, че фирми до ПП няма да се облагодетелстват с европари

Денков успокоил Борисов, че фирми до ПП няма да се облагодетелстват с европари

Лидерът на ГЕРБ е провел тази сутрин разговор с премиера за плановете за справедлив преход

Именно за да не се клати "некоалицията", ГЕРБ избрали кандидати, които да не влизат в остри колизии. "Не се бием, затова извадихме кандидати, които не са партийни, безспорно интелигентни, умни, хора, които не нагрубяват. Хора, които да водят една политическа битка, така че после да можем да работим заедно".

Борисов разкритикува и кабинета за действията им по плановете за справедлив преход на въглищните региони, довели до масови протести на миньори и енергетици.

Припомняме, че в четвъртък Борисов и Делян Пеевски от ДПС предложиха създаването на специална парламентарна комисия, която да гарантира за прозрачното разпределение на европарите за декарбонизация и за това, че средствата няма да отидат при избрани от властта фирми. 

Постоянна комисия по еврофондовете предлагат Борисов, Пеевски и Атанас Атанасов

Постоянна комисия по еврофондовете предлагат Борисов, Пеевски и Атанас Атанасов

Както обяви по-рано лидерът на ГЕРБ

"Правителството не трябваше да праща зам.-министър, на когото никой не му знае името, и аз не го знам, да обяснява териториален план. Защото всички се фокусирахме върху фирмите, но основните въпроси там са други - заместващата мощност след спирането на централите и запазването на работните места. И то не само в "Мариците" - в Бобов дол, в Перник. Така че планът, който не сме видели, трябва да решава тези въпроси", критичен бе той.

И призова кабинета да помисли и реши тези казуси още днес, когато е и последният срок за подаване на документи пред Брюксел.