Искаме в резултат от българското председателство единна, силна, дигитална Европа. Това каза ресорният министър Лиляна Павлова по време на дискусия: "Българските идеи за Европа: Диалог между НПО сектора и правителството".

Министър Павлова призна, че правителството няма да може да се справи без експертизата, която неправителствения сектор мобилизира. Тя определи приоритетите, които си поставя страната ни в този ключов момент за Европа като неизбежни, наследени, неочаквани и специфични.

По думите й Европа може да постигне сигурност, стабилност и солидарност единствено обединена. Така най-важният резултат произлиза от мотото на българското председателство - "Съединението прави силата". Павлова бе категорична, че България може да го сложи на европейския дневен ред като отправи послание към бъдещето на Европа, което не може да бъде завършено без Западните Балкани.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел отбеляза като свой приоритет свободното споделяне на данни. Тя бе категорична, че бъдещето принадлежи на една свързана Европа. По думите й в момента достъпът до интернет в рамките на Съюза е неравномерен, особено по отношение на малките населени места.

По програмата 8000 общини, детски градини, училища могат да се възползват от безплатен безжичен интернет. "Свързаността трябва да обхване не само страните от ЕС. Трябва да подадем ръка на европейските съседи", настоя Габриел.

Еврокомисарят Габриел изрази надежда инициативата Wi-Fi4EU да има успех. До края на мандата си ресорният еврокомисар очаква икономиката на данни да удвои своя обем и да достигне БВП в рамките на ЕС в размер на 739 млрд. евро. Едно от предизвикателствата в това отношение са дигиталните умения. Констатира се, че в момента едва 45% от европейците ги имат. Еврокомисарят Мария Габриел оцени високо приоритетът, свързан със Западните Балкани по време на председателството.

Като успех в тази връзка бе изтъкната работата по пътна карта за намаляване на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. "Трябва да подадем ръка това е наша българска отговорност", заяви Мария Габриел.