Мадлен Кирчева от Организацията за защита на гражданите и държавата поиска да се разбере кои са причините за домашното насилие. Компютърните игри и филмът "Сексът и градът" били виновни за домашното насилие, заяви тя по време на обсъждането на мерките за борбата с домашното насилие.

Създават се поведенчески модели през внушения, смята тя. Наказателният кодекс е стара, изтъняла дреха, убедена е Кирчева. Кой ще седне да ви чете тези текстове, недоволна е гражданката. Вие, народните представители нямате време, предупреди тя. Трябвало да направят така, че подобни явления да не се появяват.

Законодателните мерки, които ще бори домашното насилие, бяха представени от председателя на парламента Цвета Караянчева пред правната комисия.

Защо управляващите сега се сетиха, че има проблем с домашното насилие?

Защо управляващите сега се сетиха, че има проблем с домашното насилие?

22-а, или май 23-а жена, убита тази година. Годината, когато за част от политиците и обикновените българи бе по-важно да не ги помислят за хомосексуални

Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, по думите й. Мерките ще се отнасят, както за жените, така и за мъжете. Въвежда се определение за психически тормоз и той ще бъде криминализиран. Борбата с домашното насилие ще бъде моя кауза, подчерта Караянчева. Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините, това е насилието над деца и жени, сподели шефката на парламента.

Отдавна съм загубила илюзиите, че можем с разговори, кръгли маси, фейсбук послания да се борим срещу това зло, каза още тя. По думите й многото жени са чували заплахи от типа: "Ще те убия и ще те излежа." Трябва да се знае, че ще има строги санкции, защото незнанието води до епидемия, по мнението и.

Домашното насилие ще се доказва със свидетели, както и със съдебно-психологична експертиза, но полиция и прокуратура ще могат да се самосезират. Завишават се санкциите за принудително встъпване в брак. Строги са наказанията и за насилствено заживяване на семейни начала.

Кампания срещу домашното насилие започва в Силистра

Кампания срещу домашното насилие започва в Силистра

Инициативата ще премине под мотото "Заедно сме по-добри"

Николай Николов от асоциацията на бащите се почувства дискриминиран. Мъжете били не по-малко насилвани от жените. Според него този законопроект ще сътвори пълен ужас в съдебната система.
Повечето дела за домашно насилие били изфабрикувани, за да получат майките правата над децата, според него. Все пак призна, че има случаи на жестоко посегателство над жени.

Адвокат Илияна Кръстева репликира, че няма да има бум на делата за домашно насилие. Не е съгласна, че се измислят случаи на домашно насилие и изтъкна, че болшинството жертви на тормоз у дома са именно жени.

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

Най-много са жертвите в София, Пловдив и Варна

Още един мъж в залата се почувства насилен от жените. Взели му детето и той можел да го вижда само в определени дни. Адвокат Кръстева обясни, че практиката сочи, че родителските права се отнемат заради насилие в семейството.

Крум Зарков от БСП подчерта, че червените ще подкрепят на първо четене проекта. Домашното насилие било очевидно предизвикателство, а също е очевидно и че не можем да се справим с него с действащото законодателство. Трябвало прецизно да се подходи към дефинирането на проблема психически тормоз. За мен лично е време законодателят да се намеси по-остро срещу домашното насилие, според правосъдния министър Цецка Цачева.

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

Нинова и БСП са за всички мерки срещу домашното насилие