16-дневна информационна кампания срещу домашното насилие започва в Силистра.

Инициативата се провежда в края на всяка година в много страни по света и цели да изостри вниманието на обществото към проблема.
Тази година кампанията ще премине под мотото "Заедно сме по-добри".

През последната година в Кризисния център за жертви на насилие и в Центъра за консултации и превенция в дунавския град са потърсили помощ над 100 души.

Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

Само 5 центъра за цялата страна

Въпреки че през последните месеци е отчетен спад в случаите на насилие, те стават все по-тежки и по-трудни за преодоляване. Това заявява пред БНР Галя Иванова - юрист в женското сдружение "Екатерина Каравелова".

Тя отчита промяна в тенденцията от миналата година, когато се е търсела основно юридическа защита.
,,Жертвите започват да търсят по-често психологическа подкрепа", отбеляза юристът.

Тя допълва, че пострадалите, на които е оказана помощ, са предимно жени. Не се изключват обаче и случаи, в които жертвите са мъже - възрастни хора, които стават обект на насилие от своите деца.

Наблюденията на работещите в центровете сочат, че и за двете страни е необходима работа с психолог.

Пострадалите трябва да бъдат насочени как да се справят в конфликтни ситуации и как да преодолеят нагласата си на жертви.

С насилниците също трябва да се работи, и то последователно и упорито, убедена е Галя Иванова, защото "много често на тях им липсват елементарни умения за справяне в конфликтни ситуации".

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

Близо 2 500 жертви на домашно насилие у нас за 2017 г.

Най-много са жертвите в София, Пловдив и Варна

Специалистите от Сдружението с нестопанска цел "Екатерина Каравелова" се срещат с ученици от силистренските училища в часовете на класния ръководител.

"Там работим с подрастващите за развитие на знания, нагласи, убеждения и ценности за ранна превенция", обясни председателят на организацията Христина Георгиева.

В момента в кризисния център са настанени 8 души, от които 5 са деца. Със събраните средства от кампанията ще бъдат осигурени дрехи и пособия за подрастващите.