Регионалната инициатива "Три морета" трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и икономическо сближаване в Европа. Духът на тази платформа за сътрудничество е да насърчи условията за свързаност и просперитет на страните между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата "Три морета", и с представители на държавите-наблюдатели във формата. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Българският държавен глава отбеляза, че за пълноценното и ефективно развитие на "Три морета" е важно всички страни от формата да допринесат за инвестиционния фонд на инициативата, който ще финансира изграждането на съвместните регионални проекти.

"Включването във фонда показва, че участниците отдават значение на платформата, и е положителен знак към бизнеса и инвеститорите в региона", заяви Румен Радев.

По думите му, е необходимо да се изработят ясни и конкретни критерии и правила за приоритетите на формата "Три морета".

Инициативата е фокусирана върху бъдещето на региона, затова е необходимо да създадем условия и за приобщаването на младите хора, да чуем техния глас и идеите им за развитието на Европа, заяви още президентът Радев.

Държавният глава подчерта, че без научна и образователна свързаност между европейските страни е невъзможно устойчиво социално и икономическо сближаване.

По време на разговора беше обсъдена перспективата следващата година България да бъде домакин на платформата "Три морета". Участниците в срещата дадоха висока оценка на Естония, която тази година в условията на пандемия е домакин на инициативата.