Мир в черноморския регион - това следва да е основата на политиката на България и съюзниците й в стратегически план, а страната ни следва да засилва отбранителния си капацитет. Това заяви президентът Румен Радев на конференция, организирана от Института за икономика и международни отношения - "Черно море - по-Близкият изток".

Тепърва ще се усещат последиците от войната между Руската федерация и Украйна, прогнозира той: "Тепърва ще измерваме изключително деструктивното влияние на войната. Като добавим в малко по-широка периферия замразените конфликти в Грузия, в Приднестровието. Като добавим и ескалиралото противопоставяне в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения, виждаме, че всичко това означава тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността",

"Да вземем само до какво доведе войната между Русия и Украйна - значителен удар върху свободата на корабоплаването и навигацията в Черно море, редица ключови пристанища са блокирани. Противокорабните мини в Черно море - какъв удар нанесоха върху туризма, върху корабопаването? Повишиха се и застраховките на морските превози. Турция се възползва от ситуацията и повиши петорно таксите за преминаване през проливите (Босфора и Дарданелите - бел.ред.). Тепърва всички тези събития ще оказват влиялние върху икономиката", очерта проблемите Румен Радев.

Европа е в процес на деиндустриализация, както и изпитва редица кризи в момент, в който има възраждане на руския свят в постъветското пространство, а Турция има амбиции да се превърне в световна сила, посочи още Радев. "От една страна е руският свят, възстановяването на Русия в границите на постсъветското пространство, имаме и амбициите на Турция да стане световна сила. Виждаме препятствията пред Европа - ковид, редица кризи, Европа е изправена и пред предизвикателството на деиндустриализацията."

"Самата асоциация на нашия регион с Близкия изток трябва да ни накара да се замислим дали не вървим и ние към такава перспектива, накъде сме се запътили - каква е ролята на България, на съюзите, в които членуваме", каза президентът.

Върховният главнокомандващ обаче остава оптимист - не са се изчерпили всички средства на дипломацията за прекратяване на конфликта между Москва и Киев, счита той.

От гледна точка на военния конфликт има значително увеличение на товарния трафик през България и по-конкретно през ГКПП "Капитан Андреево", което налага инвестиции в граничните ни пунктове, пренасочи от глобален в локален план проблема още Радев.

Не само негативни са обаче перспективите пред Черноморието - имаме огромен потенциал за развитие на морски и подводен туризъм поради изключително добре съхранените антични кораби и артефакти на морското дъно поради високите нива на сероводород, завърши оптимистично президентът.