Българите трябва да се готвят за нов приток на имигранти. За тази опасност предупреди в интервю за БНР бившият американски посланик у нас Уилям Монтгомъри. Той се аргументира със заявката, дадена от Словения, че ще връща икономическите мигранти. Освен това Македония започна да строи ограда по границата си с Гърция.

По думите на Монтгомъри имигрантите са като водата. Те винаги щели да намерят път през не толкова добре охраняваните участъци от границите. Затова според бившия посланик страната ни трябва да се замисли много сериозно за предизвикателството от мигрантите, които могат да се обърнат към нашите граници. Той смята, че трябва да планираме още отсега, без да чакаме последния момент.

Уилям Монтгомъри коментира, че ако Хърватия затвори границата си, за една седмица Сърбия ще се напълни с 40 000 души. За тях обаче тя няма нито материалните, нито човешките ресурси да се грижи.

Бившият посланик на САЩ у нас смята, че заради тази опасност страните по пътя на мигрантите, в това число и България, трябва да се изправят срещу проблема заедно, за да може гласът им да бъде чут в Европейския съюз.