"Иновативността и информацията са основни ценности. Онези, които владеят информацията, владеят и нашето бъдеще. Затова образованието трябва да бъде мостът между хората и технологиите, който да ни помага да извлечем от информацията знание и мъдрост".
Това заяви президентът Румен Радев в своята лекция на тема: "Европа - по пътя на дигиталното бъдеще" пред студенти в Университета на Кипър в Никозия, съобщиха от администрацията на президента.

Президентът откри улица на името на Левски в Кипър

Президентът откри улица на името на Левски в Кипър

Румен Радев: Ако църквата е разделена, няма как народът да е обединен

По думите на президента единственият начин Европа да постигне целите си за повече свързаност и лидерство в технологичната сфера, е държавите членки да бъдат единни и да си поставят високи цели по отношение на дигиталното бъдеще.

"Днешният свят е много по-различен от този, който сме очаквали едва преди десетилетие. Живеем в среда на непредвидимост, противоречия и конкуренция и това определя необходимостта да бъдем свързани не само в сферата на енергетиката и транспорта, но и дигитално", заяви държавният глава.

България и Кипър подписаха меморандум за корабоплаването

България и Кипър подписаха меморандум за корабоплаването

Президентът на Кипър убеден, че ще се справим с председателството на Съвета на ЕС

"Най-значимото постижение на ЕС са четирите свободи на движение. Те обаче вече не са ни достатъчни, защото трябва да работим активно и за свободата на данните", заяви Румен Радев.

По думите му, в близкото бъдеще е необходимо Европейският съюз да разработи ефективни системи за киберсигурност.

"От изключителна важност е да мислим в перспектива за различаването на фалшивата от достоверната информация и как да трансформираме огромното количество информация в знание", заяви Радев.

ЕС трябва да акцентира върху човешкото измерение на технологиите, заяви президентът относно формулирането на политиките за цифрова трансформация на обществата ни.

"През последните години България постигна забележителен ръст на информационно-комуникационния сектор от 250% на година. Особено успешни са малките и средни IT предприятия.
София се нарежда между първите градове в ЕС по брой млади специалисти в сектора, всеки 20-и у нас е нает в информационния сектор", заяви президентът. Той допълни, че се стремим към създаването на електронно управление, администрация и правосъдие.

По-рано през деня президентът се срещна с ректора на Университета на Кипър проф. Константинос Христофидес. Двамата обсъдиха и мерките, които помагат за модернизирането на висшите училища и академичния обмен.

Румен Радев подари на Университета на Кипър бюст на Джон Атанасов, който ще бъде изложен на Алеята на науката в кампуса на университета.

В Никозия държавният глава обяви, че България високо цени усилията на кипърската страна да създаде условия за българските граждани да работят свободно и да бъдат интегрирани в кипърското общество.

През втория ден от посещението си в Република Кипър се срещна и с председателя на парламента Деметрис Силурис и благодари на депутатите, които преди 10 г. първи ратифицираха Договора за присъединяването на България към ЕС и приеха законодателство за отваряне на кипърския трудов пазар за български работници.

И в областта на енергетиката двете страни имат потенциал за развитие. "Страната ни има готовност да вземе участие в различни проекти, заедно с Кипър, за постигане на диверсификация на маршрутите за пренос на газ към Югоизточна Европа", подчерта Радев.

Деметрис Силурис благодари за предоставената от България възможност кипърски студенти да се обучават и да получават стипендии от български университети. "Народът ни цени високо и помощта, която България оказа на кипърските бежанци по време на конфликта през 1974 г.", заяви Деметрис Силурис.