"Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност".

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО, съобщиха от МВнР. Тя участва във втория ден от срещата на външните министри на страните - членки на Алианса в Брюксел. Това е и първата среща с участието на новоназначения държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Според Захариева имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си - свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права.

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Руски депутат за шпионския скандал: Ще отговорим реципрочно на България

Владимир Джабаров в задочен коментар с Бойко Борисов

Основният акцент на дискусията бяха отношенията с Русия, като разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала на територията на България.

Захариева благодари на съюзниците на страната ни и на Генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг за изразената публична подкрепа за работата на българските правоохранителни органи. Тя увери, че страната ни ще продължи да пресича всякакви опити за зловредна намеса във вътрешните ни работи и информира, че още двама руски дипломати са обявени за персона нон грата.

Един от обявените за персона нон грата руски дипломати е с коронавирус

Един от обявените за персона нон грата руски дипломати е с коронавирус

Позиция на руското посолство

По време на срещата редица външни министри се изказаха в подкрепа на България.

В срещата освен натовските първи дипломати участваха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Швеция и Финландия.

Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Русия посъветва страните от НАТО да се заемат с проблемите си - ваксинация и права на човека

Русия посъветва страните от НАТО да се заемат с проблемите си - ваксинация и права на човека

Поредно заяждане по оста Русия - НАТО

Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Русия продължава с дестабилизиращите си действия, въпреки дългогодишните дипломатически усилия, наложените санкции и опитите за диалог. В тази връзка, министрите потвърдиха валидността на двупистовия подход на НАТО, който съчетава силно възпиране и отбрана и отвореност за съдържателен диалог с Русия, информират от МВнР.

Важно е съюзниците да са единни, изтъкна Захариева. Целта е да се справят с широкия спектър от предизвикателства, включително подкопаване на международния правов ред, засилване на военното присъствие в съседните региони на НАТО, кибератаки и хибридни действия, контрол на въоръженията. Тя изтъкна, че е необходимо по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС, както и със сходно мислещи партньори, обявиха от пресцентъра на Външно министерство.

Българският външен министър призова за усилване на фокуса на Алианса върху сигурността и стабилността на Западните Балкани, особено с оглед на усилващите се дезинформационни кампании в контекста на пандемията от COVID-19.

Външните министри на НАТО приеха кратка декларация от срещата. В нея се потвърждава централното място на трансатлантическите отношения за сигурността и очертаха насоки за предстоящата среща на върха.

Припомняме, В петък, 18 март 2021 г. прокуратурата съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за ареста му.