Единият от двамата руски дипломати, обявени в понеделник от българското външно министерство за персона нон грата, е заразен с коронавирус и ще напусне територията на България веднага, след като се възстанови, разкри БНТ.

"Единият от двамата дипломати, обявен за персона нон грата, е диагностициран с коронавирус и поради това той няма да може да напусне територията на България в определения срок. Той ще направи това веднага след като се възстанови и получи отрицателен PCR тест. Медицински документи потвърждават необходимостта за тази принудителна стъпка. Вторият дипломат ще напусне България до указания срок, тоест в рамките на 72 часа", заяви дипломатическата мисия.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че трябва да напуснат България в рамките на 72 часа. В същото време руското посолство подчерта, че "счита решението на българската страна за необосновано".

Петимата обвинени в шпионаж за Русия остават в ареста

Петимата обвинени в шпионаж за Русия остават в ареста

В кабинета и дома на т.нар. "резидент" са били открити документи с поверителен гриф на НАТО

В петък миналата седмица прокуратурата съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. В понеделник Окръжният военен съд по искане на разследването постави под стража петима от тях. Друг заподозрян беше освободен под гаранция, тъй като прокуратурата не настоя за ареста му.

Дипломатическата мисия изрази увереност, че "процесът ще се проведе на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство".

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Руският посланик у нас: Стига сте правили шоу, не вършим нищо незаконно в България

Българските власти неоснователно и с помпозност гонели руски дипломати под измислени предлози