Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия на ББР в размер на 1 млрд. лв. отговаря на истината. На истината отговарят и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката в размер на близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

От Министерство на иновациите и растежа потвърдиха информацията, изнесена първо от представителите на ГЕРБ на брифинг днес, в прессъобщение от името на министър Александър Пулев.

От самото министерство и лично министърът отказват да коментират изнесената информация, тъй като проверките още текат.

Посочват обаче, че решението на Управителния съвет за прекратяването на емисията е взето на 15.11.2022 г.

То е внесено за одобрение от УС към новоназначения Надзорен съвет на банката на 23 ноември 2022 г., но тогава Надзорният съвет отказва да одобри решението на Управителния съвет, защото прекратяването на емисията би легитимирало направените разходи, без да са ясни причините, поради които облигацията не е реализирана и прекратена.

Новият състав на Надзорния съвет също е отказал да валидира направените по облигацията разходи. Този нов състав бе назначен на 7 ноември 2022 г. от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, а решението е взето по указание на министъра на иновациите и растежа, т.е. самият Пулев.

Надзорът е поискал от УС да му се предостави цялата информация, кореспонденцията и преписката по облигационната емисия със срок до днес, 28 ноември, а утре Надзорът ще докладва на министъра.

"На базата на получената информация министърът ще вземе решение и ще го оповести публично, а действията му ще се ръководят единствено от върховенството на закона и защита на интереса на държавата", заявяват от Министерството.

Служебният кабинет бори неефективността на ББР с пакет от мерки и увеличава надзора

Служебният кабинет бори неефективността на ББР с пакет от мерки и увеличава надзора

И тук министър установил катастрофално положение