Трябва да се възстанови старият режим за контрол на тютюнопушеното, който е заложен в Закона за здравето. За това настоя вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в среща между представителите на хората с увреждания и екипа на Министерство на здравеопазването във връзка с реформата в органите на медицинската експертиза.

Симеонов иска връщане на пушенето на закрито

Симеонов иска връщане на пушенето на закрито

Целта на НФСБ е да съдейства на бизнеса, а туристическите обекти да не си гонят клиентите

"Да се възстанови възможността да се пуши в заведения за хранене, в заведения за развлечение, да има възможност да се пуши в определени помещения, обзаведени и оборудвани за това", се застъпи Симеонов. По думите му действащите сега промени са в ущърб на търговците и хората, които се занимават с туризъм.

"Не крия, че това го подготвяме за предстоящия туристически сезон", коментира Симеонов. По думите му сега тези заведения не могат да реализират приходите, които биха реализирали.

анкета

Да се върне ли пушенето в заведенията?

Виж резултати

Да, без ограничения 10.1%

Категорично против 47.8%

Само в отделени за целта зали 18.9%

Да се разделят заведенията на две групи 7.6%

Напротив, да се забрани и на улицата 15.6%

Валери Симеонов заяви, че смисълът на този законопроект е да се върне доверието на българина поне частично в законността. По думите му точно в момента това е един от законите, който най-масово се нарушава.

"Навсякъде се нарушава, особено се нарушава в София, в Народното събрание и в други институции да не споменавам. Аз като непушач съм бесен от това, че има закон, а той не се спазва. Затова с моите колеги от НФСБ сме подготвили законопроект, с който са защитени правата на непушачите, но има възможност за тези, които пушат да го правят в съответните ресторанти, заведения, кораби, включително по масови мероприятия."

На въпрос как се приема това от Здравно министерство, Валери Симеонов отговори: "Последната ми грижа е какво мислят от здравното министерство. Здравното министерство е елемент на изпълнителната власт, здравното министерство ще изпълнява законите, които са приети от Народното събрание".

37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи

37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи

16 ноември е Международният ден без тютюнев дим

"Аз съм върл непушач, мразя пушачите, не ги понасям, но от друга страна съм представител на бизнеса и съм наясно какви щети нанася тази наредба, която отгоре на всичко не се и спазва. Сега се пуши навсякъде. Навсякъде, където и човек да отиде се връща с вмирисани дрехи, нека поне да има едно място, което е с херметически врати и вентилация, където този, който пуши - поне да не пречи", мотивира готвеното предложение вицепремиерът.

Отмяна на забраната за пушене, защото не намалила пушенето

Отмяна на забраната за пушене, защото не намалила пушенето

Според БСП депутатката Корнелия Нинова