Валери Симеонов обмисля връщане на пушенето в обособени помещения. НФСБ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето, да се възстанови частично стария режим, коментира пред БНТ вицепремиерът по икономическа и демографска политика.

37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи

37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи

16 ноември е Международният ден без тютюнев дим

Симеонов не разбира смисълът да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене и който не се спазва.

"Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", допълни вицепремиерът.

В топ 5 в света сме по пиене, пушене и хазарт

В топ 5 в света сме по пиене, пушене и хазарт

Българите изпиват по 11,4 литра алкохол годишно

Симеонов коментира, че се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за месните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.

Отмяна на забраната за пушене, защото не намалила пушенето

Отмяна на забраната за пушене, защото не намалила пушенето

Според БСП депутатката Корнелия Нинова

Друг законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието "преместваем обект" и с изискванията към него.

Предвиждат и промени и в Закон за хазарта, сред които и премахване на оповестяването на игрите и спечелите печалби.

Ресторантьори започват гражданско неподчинение заради пушенето

Ресторантьори започват гражданско неподчинение заради пушенето

Тук трябва да има разбиране и помощ

Симеонов обясни и че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете. Няма спешен срок, той е до края на 2019 г., каза той и допълни, че става въпрос за два етапа като по-важен по думите му е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние, която предстои да бъде обсъдена днес.

"Сама по себе си медицинската експертиза представлява революция в работата на ТЕЛК-овете на комисиите, които дават заключение за здравословното състояние на хората с ограничена трудоспособност. Тя е създадена по образец на германската система и е подготвяна в продължение на половин година. Някой да не си мисли,че е административен акт, който е измислен в последната седмица и пляснат, защото му е дошло времето", добяви Симеонов.

Огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба, обясни вицепремиерът.

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Според воеводата 550 000 хора с увреждания е нереалистично