България и Армения ще насърчат двустранното партньорство в транспортните връзки, икономиката, туризма и образованието. Това стана по време на среща днес между президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян, който е на посещение у нас.

Позицията им, че трайното укрепване на стабилността и разширяването на транспортната свързаност в Черноморския регион и Кавказ е от ключово значение за стимулиране на инвестициите. Според Мирзоян откриването на пряка въздушна линия между София и Ереван може да превърне България в транспортен хъб за Армения и ще улесни реализацията на различни проекти в областта на транспорта.

Румен Радев отбеляза, че арменската общност в България е напълно интегрирана и има важна роля в обществения живот на страната. По думите му това дава отлични възможности за последващо разширяване на двустранното сътрудничеството в икономиката, културата и образованието. Румен Радев отправи покана и към президента на Армения Вахагн Хачатурян да посети страната ни.

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Армения, Азербайджан и ЕС договориха комисия за определяне на границата

Това беше третата среща лице в лице между президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения

По време на срещата беше обсъдена и необходимостта от устойчивост на процеса по укрепване на стабилността и сигурността в региона на Кавказ, както и ролята на Европейския съюз и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в този процес.

Тази година двете държави отбелязват 30 години от установяването на двустранни дипломатически отношения.