Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни. Това заяви президентът Румен Радев по време на международна конференция за откриването на хуманитарната програма "Зърно от Украйна" днес.

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС и други държави, както и представители на международни организации, съобщиха от президентството.

Зеленски и фон дер Лайен обсъдиха зърното и енергийната стабилност

Зеленски и фон дер Лайен обсъдиха зърното и енергийната стабилност

Програмата предвижда доставки на зърно за най-малко пет милиона души до края на пролетта на 2023 г.

Радев посочи във видео изявление в рамките на на конференцията, че в резултат от войната на Русия срещу Украйна са настъпили редица негативни последици за глобалната продоволствена сигурност - ограничено селскостопанско производство, прекъснати и затруднени вериги на доставки и търговия с храни, недостиг и драстични скокове на цените на ключови хранителни стоки и торове в световен мащаб.

Той подчерта, че доставката на храни е колективна отговорност на страните и световната общност, а посрещането на неотложните нужди на най-засегнатите трябва да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дългосрочни решения. Президентът се похвали с работата на назначения от него служебенкабинет, който в последните месеци осигурил транспортирането на повече от двеста хиляди тона зърно от Украйна през Дунав. Той увери, че България остава силно ангажирана да продължи тази транспортна дейност.

Путин и Ердоган пращат безплатно жито за бедните страни в Африка

Путин и Ердоган пращат безплатно жито за бедните страни в Африка

Именно гладът в Африка бил в основата на зърнената сделка

Пу думите му страната ни приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море, както и стартиращата днес инициатива "Зърно от Украйна", които имат за цел да смекчат последиците от продоволствената криза за най-уязвимите и засегнати страни в света. "От решаващо значение е да се поддържа ролята на Украйна като ключов фактор, допринасящ за глобалната продоволствена сигурност", подчерта президентът.

Зеленски: Русия е изцяло отговорна за продоволствената криза

Зеленски: Русия е изцяло отговорна за продоволствената криза

Всеки път руските действия се отразяват в световен план, припомни президентът

Той обяви също, че като приятел и партньор на Украйна, в която живее значителна българска етническа общност, България ни ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на страната и правото й да се развива като свободна и независима държава.

Участниците в международната конференция приеха Съвместна декларация.