Турция и Русия се споразумяха да доставят безплатно зърно на нуждаещите се страни в Африка, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и ТАСС.

"По време на нашите разговори с (руския президент Владимир) Путин ние се съгласихме да изпращаме безплатно зърно до нуждаещи се страни. Съгласни сме с Путин, че Африка трябва да се възползва от черноморския зърнен коридор. В момента там страдат от тежка хранителна криза и глад", подчертава турският лидер.

Според Ердоган той е обсъдил това и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Освен това президентът обяви намерението си да повдигне въпроса за доставките на храни за африканските страни на предстоящата среща на Г-20 на индонезийския остров Бали.

"Страданието на милиони хора се пренебрегва. Болката на всеки невинен човек, умиращ в Африка, особено в Сомалия, без достъп до насъщния, разбива сърцата ни. За съжаление не се полагат усилия за прекратяване на тази трагедия, която води милиони на хора до гладна смърт. Срамно е, че западните държави, които дават уроци по хуманност на останалия свят, остават безучастни към тази трагедия", каза турският лидер.

"Африка, Азия и Латинска Америка са ценни за тях, доколкото им служат с евтина работна ръка, злато и петрол. Ако не го направят, тогава те стават просто плевели, нахлуващи в славната европейска градина. Ние знаем по трудния начин как тази изкривена гледна точка, който разделя хората по техния език, цвят на кожата и държавата, в която живеят, доведе нашия свят до катастрофа. Някои от нашите братя и сестри в ислямския свят са също толкова глухи за виковете на жертвите", смята турският президент

На 2 ноември Путин обяви, че Русия, дори и да се оттегли от зърнената сделка, е готова да доставя зърно на най-бедните страни. Той обърна специално внимание на факта, че тази сделка е била договорена под предлог за осигуряване на интересите на продоволствената сигурност на най-бедните страни, но само 4% от зърното им е доставено от територията на Украйна. Той също така увери, че Русия няма да пречи на доставките на зърно от Украйна за Турция в бъдеще.

На 29 октомври Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Мотивът, изтъкнат от Кремъл, бе, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обясни това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия обаче Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море за понеделник. Беше съобщено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната.

След като Русия се върна в зърнената сделка Украйна заяви, че до него се е стигнало, тъй като Москва е осъзнала, че инициативата ще сработи и без нейно участие.

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Москва не е доволна, че по този въпрос няма прогрес