И трите мобилни оператора, които действат на територията на България, ще участват в поръчката през Националния системен интегратор "Информационно обслужване" за изборите. Преговорите за доставка на технически устройства и осигуряване на мобилна свързаност на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 г. са приключили.

До изтичане на крайния срок - 10 март 2023 г. оферти са били подадени от трите мобилни оператора А1, Виваком и Йеттел. И трите оператора са предложили техническото устройство - Моторола Е13, което отговаря на спецификациите в техническата документация.

Комисия е оценила офертите на поканените участници и е провела преговори по процедура на договаряне без предварително обявление на основание чл. 79, ал. 1, т. 4 от ЗОП, във връзка с чл. 18, ал. 1, т. 8 от ЗОП и § 3, ал. 1 и ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс.

Комисията е определила изпълнители по трите обособени позиции както следва:

  • Изпълнител по обособена позиция 1 - Vivacom;
  • Изпълнител по обособена позиция 2 - Yettel;
  • Изпълнител по обособена позиция 3 - А 1;

Предстои подписване на договори с трите участници в обществената поръчка, а мобилните устройства, стойките за стационарно разполагане на устройствата и Data SIM картите с осигурена мобилна свързаност по всяка обособена позиция трябва да бъдат доставени на "Информационна обслужване" до 21.03.2023 г.

Бюлетините ще се броят под видеонаблюдение след изборния ден

Бюлетините ще се броят под видеонаблюдение след изборния ден

Очакват се хакерски атаки по време на изборите за парламент на 2 април

Припомняме, това беше определено като едно от предизвикателствата пред Централната избирателна комисия при организацията на предстоящите предсрочни избори, като отговорността за организацията бе дадена на "Информационно обслужване". Видеоизлъчването и заснемане е поредната промяна, която бе приета заедно с връщането на хартиената бюлетина с последните промени в Изборния кодекс, направени от последното народно събрание.

Общата план сметка за изборите набъбна до 93.5 млн. лв., след като правителството гласува допълнителни близо 6.5 млн.лв. за видеозаснемането и видеонаблюдението