На срещата във Виена министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха въпроси, свързани с европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани.

Министър Каракачанов акцентира на продуктивния дебат в ЕС по тази тема и се изказа в подкрепа на ясни ангажименти в сферата на Постоянното структурирано сътрудничество, без обаче да бъдат добавяни нови елементи към тях.

В коментар на предложението на Федерика Могерини за създаване на Европейски инструмент за мир, той посочи нуждата от ясно разграничение между инструментите, финансирани от общия бюджет на Съюза.

Министърът на отбраната акцентира на необходимостта да бъде изяснено какво ще бъде нарастването на извънбюджетните дейности, които страните трябва да финансират допълнително.

Каракачанов изрази и позицията на Република България за провеждането на гъвкав подход при участието на трети страни в проекти в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество.

Форумът е част от официалния календар на австрийското председателство на Съвета на ЕС и се провежда във военноисторическия музей на Виена.

В него участва заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

Участниците във форума дискутираха ключови аспекти на засиления ангажимент на ЕС към страните от региона на Западните Балкани по линия на Общата политика за сигурност и отбрана.