Да не се пътува нощем при ученически екскурзии става задължение за туроператорите и превозвачите, след като депутатите приеха на първо четене промените в закона за туризма. 

Освен, че се задължават да не предприемат пътувания във времето от денонощието между 20.00 и 7.00 часа, превозвачите трябва да посочват в договора за пътуването данни за годината на производство и за техническото състояние на транспортното средство.

Предвижда се също при неспазване на изискванията за такива екскурзии да се отнема лицензът на превозвача, а когато вината е на туроператора, той да се лишава от регистрацията за една година и да му бъде налагана глоба от 5000 до 10 000 лева. При повторно нарушение наказанието е отнемане на регистрацията за три години и глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Депутатите ще гласуват на първо четене и промени в кодекса за социално осигуряване и в закона за гражданската регистрация. Окончателно ще бъдат гласувани и поправки в закона за енергийната ефективност и закона за чужденците.

Народните представители вече гласуват законопроектите си съгласно приетите изменения в правилника за работата на парламента, според които явното гласуване е в четвъртък и петък сутринта.