Задълбочаването на регионалното и двустранното сътрудничество, както и актуални общоевропейски теми бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Словения Янез Янша.

Разговорът се проведе в рамките на Стратегическия форум в словенския град Блед.

Двамата правителствени ръководители изразиха общата позиция, че различните инициативи и формати на регионално партньорство допълват процеса за политическа, икономическа и социална стабилност в държавите от Западните Балкани.

"Радвам се, че приоритет за бъдещото Словенско председателство на Съвета на ЕС остава разширяването на тези държави. Това е важен политически сигнал и послание към региона, както и знак за приемственост на усилията, които България започна по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато организирахме Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София", подчерта Борисов.

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа
Обновена

Борисов предлага създаване на медицински щит срещу COVID-19 в Европа

Според него Европа се е провалила в борбата с вируса

Българският премиер посочи, че разширяването остава ключова политика на ЕС и стимул за осъществяване на прехода към демократично управление. "Подкрепяме политиката, базирана на принципа на собствените заслуги и спазване на съществуващите условности. Това е и гаранция за постигане на стабилност, мир и просперитет за целия регион", изтъкна още българският министър-председател.

По време на разговора беше отбелязана и допълнителната подкрепа за интеграционния процес на държавите от Западните Балкани, която се дава с инициативата Берлински процес, чието председателство тази година е на България и Република Северна Македония.

Бойко Борисов и Янез Янша бяха единодушни, че връзките между България и Словения се основават на интензивен политически диалог и задълбочаващо се секторно сътрудничество.

В хода на разговора бяха отбелязани добрите търговско-икономически отношения, както и потенциала за двустранното партньорство в секторите туризъм, наука и култура.

В контекста на кризата от COVID-19 двамата правителствени ръководители изразиха увереност за бързо и ефективно преодоляване на последствията от пандемията в Европа с оглед на постигнатото съгласие от Европейския съвет по следващата Многогодишна финансова рамка и Инструмента "Следващо поколение ЕС". "Споразумението е знак за това, че солидарността е ключова за силна Европа", подчерта Бойко Борисов.